SVET: DUPLIRANA PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

0

U Kini će ove godine biti prodato dvostruko više električnih automobila nego u 2015., izjavio je ministar industrije, potvrđujući kontinuirani uzlet najvećeg tržišta električnih automobila na svetu.

Hawtai je na kineskom tržištu i zvanično počeo sa prodajom električnog sedana iEV230 koji se inače bazira na modelu Hawtai Lusheng E70.

Za pogon se brine elektromotor sa 109KS i 220 Nm, najveća brzina je 130 km/h, dok sa jednim punjenjem baterija (39.2 kWh) može da se pređe oko 230 km (ako se ne vozi brže od 60 km/h autonomija je nešto duža i iznosi 270 km). Po navodima fabrike, punjenje na 220V traje samo četiri sata, a cena automobila u Kini (sa tamošnjim subvencijama) iznosi 123.500 juana (17.120 evra).

Prošle godine je prodaja električnih automobila u Kini učetvorostručena, a zemlja je zauzela vodeće mesto u svetu po prodaji te vrste automobila.

Ministar industrije i informacijske tehnologije Miao Wei je novinarima u nedelju na marginama godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta rekao da je u 2015. prodato više od 300 hiljada električnih automobila.

Naglasio je pritom da električne baterije moraju biti pouzdanije, kao i da razmak između punjenja i njihov vek trajanja moraju biti duži, a Kina mora da ubrza gradnju stanica za punjenje.

Vlada u Pekingu podstiče proizvodnju električnih i hibridnih automobila kako bi kineska industrija brže uhvatila korak s globalnom konkurencijom i kako bi se smanjilo veliko zagađenje u kineskim gradovima.

Kineski proizvođači su tako počeli da razvijaju nove modele automobila a filijala za električne automobile kineskog proizvođača BAIC Motor Corp. Ltd-a planira po pisanju Bloomberg Newsa da pribavi tri milijarde juana (460 miliona dolara).

U kompaniji potvrđuju da planiraju da uvrste deonice u berzovne kotacije. „Izradili smo odgovarajući plan ali još ne znamo kada ćemo ga realizovati“, rekao je zamenik glavnog direktora Beijing Electric Vehicle Co.-a, ne ulazeći u detalje.

BAIC-ovi električni automobili bili su drugi na na listi najprodavanijih u 2015., navodi Reuters podatke China Passenger Car Associationa.

Izvor: Seebiz.eu

AutoBlog

Prethodni tekstBANE TRIFUNOVIĆ U UTORAK DRŽI TRIBINU U JAGODINI
Sledeći tekstŠVAJCARCI OTVARAJU FABRIKU U SVILAJNCU, PORED PANASONIKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime