Sudopera kao centralni element svake kuhinje

0

Kuhinja je jedna od najbitnijih prostorija u svakom domu. Prostor je u kom se priprema i servira hrana, održavaju sudovi, ali često i mesto okupljanja i druženja. Kreativnost i zabava umnogome zavise od okruženja, pa je opremanje kuhinje postalo pravi izazov. Prilagoditi prostor vizuelno i funkcionalno da se osećate kao svoj na svome danas je moguće i do najsitnijih detalja. Dizajnerska rešenja nameštaja, elemenata poput šporeta, rerne, frižidera su raznolika, a odabir sudopere, pred kojom se provodi najviše vremena, zahteva da dobro razmislite pre donošenja odluke. Donosimo vam 5 stavki na koje je potrebno da obratite pažnju.

Materijal izrade

Inoks sudopere su dugo vremena predstavljale standard i gotovo jedino rešenje kada je odabir sudopere bio u pitanju. Obično su tu bile nasadne ploče, sa koritom i delom za odlaganje. Izrađene od nerđajućeg čelika, lake su za održavanje, higijenski sigurne i visokootoporne na različite uticaje.

Granitne sudopere predstavljaju glavni trend na tržištu opremanja kuhinja. Izrađene od kompozitnog materijala gde glavnu komponentu čini kvarc, najčvršći element granitnog kamena, praktično su neuništive. Pored toga, dizajn i izbor boja ovih sudopera je veliki, posebno kada se ukombinuje sa odgovarajućom slavinom za sudoperu.

Način ugradnje sudopera

Po načinu ugradnje, sudopere delimo na nasadne, usadne i podgradne. Kao što im i ime kaže, nasadne sudopere se ugrađuju na ormarić, podgradne se postavljaju ispod radne ploče na kojoj je izbušena rupa, a usadne sudopere su one kojih ima najviše na tržištu. Usadne sudopere se kombinuju sa radnom pločom, i nalaze se u ravni kuhinjskog pulta.

https://pixabay.com/photos/tap-black-faucet-kitchen-sink-791172/

Boja sudopere

Većinski sudopere su bile u boji metala, zahvaljujući inoksu, materijalu koji je zahvalan za održavanje. Pojavom granitnih sudopera, boja sudopere je dobila svoj značaj i raznolikost. Sada možete kombinovati boju sudopere sa elementima nameštaja, pločicama, birati između crne, bele, bež, sive i šampanj boje.

Oblik korita

Oblik svake sudopere je prilagođen funkcionalnosti, a pored standardnih pravougaonih, možete odabrati i okrugli ili elipsasti model. Posebna rešenja predstavljaju asimetrične sudopere, kao i ugaoni modeli, koji popunjavaju onaj ćošak sa kojim često ne znamo šta da radimo prilikom rasporeda elemenata.

Dimenzije su važne

Prvi uticaj na odabir dimenzija sudopere je vaš stil života, broj članova porodice, kao i planovi za budućnost. Od mini sudopera, čija funkcija je da održavate osnovnu higijenu, do komfornih dvodelnih modela sa sušilicom za sudove i odlaganje, izbor je na vama. Naravno, u obzir uzmite i veličinu kuhinje, odnosno elemenata uz koje sudoperu ugrađujete, kako bi sve bilo u skladu i harmoniji.

Ako kuhinja predstavlja vašu oazu u kojoj ispoljavate kreativnost u pripremanju i serviranju hrane, onda nek sudopera bude centralni element prostora. Dobro isplanirajte, odaberite model po svojoj meri, bilo da je inoks ili granitna sudopera, jer je u pitanju dugoročno ulaganje koje posredno utiče na mnoge stvari u vašem domu.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime