SUDBINA RESAVICE NEIZVESNA

0

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da neka od 17 strateških preduzeća neće moći da prežive, kao i da je sudbina pojedinih, kao što su Resavica, RTB Bor i Galenika, u ovom trenutku veoma neizvesna.

On je naveo da će do Nove godine biti rešeno pitanje sedam od 17 strateških preduzeća, a status svih njih biće rešen do kraja maja naredne godine.

„Za svako preduzeće u prethodnom periodu su napravljeni jasni planovi kada će u i kom periodu da bude rešeno… Na svakih sedam do 10 dana održavamo sastanke i moramo da vršimo konstantan pristisak na njih kako bi realizovali poslove koje smo im dali“, kazao je Sertić.

On je upozorio da najveći deo preduzeća ima problem funkcionisanja i teško će moći da preživi nakon maja sledeće godine, ukoliko se ne bude u međuvremenu nešto uradilo.

Sertić je objasnio da je u nekim slučajevima reč o pravno administrativnim poslovima, u smislu „prepakivanja“ preduzeća na manje celine, prodaji imovine ili drugih prava kako bi se namirile obaveze i refinansirala budućnost kroz određene programe koji postoje u okvoru države.

„Određena predzueća neće moći da prežive… veoma je neizvesna sudbina pre svega Resavics i RTB Bor, Galenike“, rekao je Sertić.

On je rekao da iako sadašnje rukovodstvo Galenike preduzima određene korake, ta kompanija ima ogromne dugove iz prošlosti, koje iznose više od 200 miliona evra. Sertić je istakao su pomaci napravljeni u petrohemijskom kompleksu – Petrohemija danas funkcioniše pozitivno, pokrenut je MSK.

„Azotara sa 1.000 zaposlenih ima uslove poslovanja da može da funkcioniše i tu treba da se donese odluka vrlo brzo na koji način ćemo realizovati proces privatizacije“, naveo je Sertić.

N1

Prethodni tekstTADIĆ POČINJE POLITIKU UDRUŽIVANJA
Sledeći tekstVELIKA TRAGEDIJA KOD JAGODINE, POGINULI MAJKA I SIN

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime