Stefan Švabić iz Čepura gaji papagaje – „Bavim se poslom koji najviše volim“

0

Stefan Švabić (24) iz sela Čepure kod Paraćina gaji papagaje koji koštaju od 80 do 2.000 evra. On kaže da radi ono što voli najviše na svetu, a papagaje gaji od 10. godine.

– Dan kada sam kao dete roditelje na nekom vašaru ubedio da mi umesto jednog kupe sva četiri preostala papagaja od prodavca bio je od mojih najsrećnijih. Tako je počelo. Sledeće sam kupovao sam, štedeći od para za užinu i igračke. Da bih svojim pticama i njihovom podmadku obezbedio lepo mesto za život, sa desetak godina sam počeo da pravim kaveze od drveta, a sa 15 da varim metalne. Roditelji nisu hteli da plaćaju majstora, niti sam im tražio, bio sam srećan što tolerišu moje kaveze i sve napuštene štence koje sam donosio kući – smeje se Stefan.

Od prva četiri papagaja pre deceniju, do danas, Stefan je izučavao literaturu posvećenu ovim životinjama. Najčešće je nabavlja iz inostranstva. Njegov cilj je da pticama obezbedi uslove za život najpribližnije onima u prirodi. Papagaji jedu meku i zrnastu hranu svakodnevno. Meka je- kuvana jaja, voće, povrće i klijavo seme. Zrnasta predstavlja 10 vrsta semena. Papagaji dobijaju prostor za život u zavisnosti od njihove veličine.

– I uvek je to par, mužjak i ženka. Kada imam više mladih, žive svi zajedno, otprilike četiri godine. Kako se primiče njihovo vreme zrelosti tako se oni biraju. Kada odaberu saputnika, to je za ceo život, a nekima je životni vek i po 80 godina. Nije redak slučaj da, ako jedna prica umre, druga presvisne kroz mesec ili dva od tuge – svedoči Stefan.

Od rasa on drži papagaje iz porodice Aleksandar, braunouhe papagaje, senegalske, one iz porodice Amazonac, žakoe, edele, kakadue, are i albe, najpitomije od svih.

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime