Starčević: Srbija radi na jačanju svoje energetske nezavisnosti; Davidovac: Srbija je poznata po inovacijama

0

Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije učestvuje u Stokholmu na konferenciji  „Izazovi i prilike u snabdevanju energijom EU u budućnosti“. Na konferenciji učestvuju predstavnici država članica EU i delegacije država kandidata za članove EU.


Na prvoj sesiji sa temom Sigurnost snabdevanja i izazovi na energetskim tržištima u senci nestabilnog svetskog poretka govorio je narodni poslanik Života Starčević. Ukratko je prestavio energetsku situaciju u Srbiji i izazove pred kojima se nalazi srpska energetika.
U izlaganju Starčević se osvrnuo na činjenice da je elektroenergetski sistem u Srbiji stabilan, da je Srbija zavisna od uvoza kada je u pitanju zemni gas i da su po pitanju zemnog gasa najvažniji izazovi za budućnost, diverzifikacija snabdevanja, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih kapaciteta za skladištenje. U tom smislu veoma je važna izgradnja gasnog interkonektora Srbija – Bugarska koji će početi sa radom 2024.godine.
Po pitanju nafte i naftnih derivata Srbija obezbeđuje danas potrebne rezerve za 38 dana. U narednom periodu učinićemo sve da obezbedimo rezerve nafte za dužu vremenski period.
Učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj proizvodnji je 27% što je i bio cilj Energetske strategije za 2020. godinu.


„Srbija radi i radiće na svojoj što većoj energetskoj nezavisnosti jačanjem svojih energetskih kapaciteta, divezifikacijom pravaca snabdevanja, jačanjem učešća obnovljivih izvora energije i uvođenjem najnovijih tehnologija u energetski sektor sektor“ izjavio je poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević.
U trećoj sesiji Istraživanja, razvoj i inovacije kao rešenje za energetske izazove u EU učešće je uzela i narodni poslanik Tijana Davidovac, koja je podsetila prisutne da je Srbija u postupku osnivanja Instituta za energetiku i održivi razvoj koji će multidisciplinarno izučavati energetske fenomene iz tehničke, ekonomske i sociološke perspektive.
Davidovac je istakla da Srbija ima Fond za inovacionu delatnost koji od 2021. godine podržava 7 projekata iz oblasti energetike i energetske efikasnosti.
Predstavila je naučni rad instituta Mihajlo Pupin, Univerziteta u Beogradu, koji intenzivno radi na projektu ARTEMIS čiji je cilj smanjenje ukupne potrošnje i troškova snabdevanja i veću upotrebu obnovljivih izvora energije i veštačke inteligencije.
„Srbija je mala zemlja ali dobro poznata po inovatorima i inovacijama“ zaključila je poslanica Srpske napredne stranke Tijana Davidovac.

 

Prethodni tekstU utorak počinju mamografski pregledi u Jagodini
Sledeći tekstVozač lend rovera (64) zadržan u policiji zbog nasilničke vožnje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime