Starčević: Čestitke Poljoprivrednoj školi u Svilajncu

0

Načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug, Života Stačević pohvalio je Poljoprivrednu školu u Svilajncu.

„Poljoprivredna škola u Svilajncu jedna je od najboljih poljoprivrednih škola u Srbiji, sa 65 godina dugom tradicijom. Ima svoje imanje Čair sa 2,5 h vinograda, dva hektara pod jabukama i dva hektara pod šljivama. Zaokružen proces proizvodnje vina i rakije. Cilj je proizvodnja sokova. Sve je uredno, brižno obrađeno i kvalitetno. Sve čestitke“ objavio je Starčević na instagramu.

Uz saglasnost Saveta za školstvo Narodne Republike Srbije, Narodni odbor sreza Svetozarevo osnovao je školu internatskog tipa 13. jula 1957. godine. Škola je počela sa radom 1.9.1957. godine.Internat škole osnovan je kada i škola. Svi učenici su istovremeno bili stanovnici internata. Obaveze stanovanja u domu bili su oslobođeni samo oni učenici koji su stanovali kod roditelja, a da udaljenost stana od škole nije veća od 2 kilometra.

U dva odeljenja upisano je 72 učenika. Učenici su se školovali za zanimanje poljoprivredni tehničar opšteg smera. Godinu dana po osnivanju škole pod njenim okriljem formirana je dvogodišnja stručna škola stočarskog smera sa praktičnom obukom. Veterinarski tehničar se školuje od 1981. godine.

Dve godine nakon osnivanja škole počela je izgradnja školske zgrade. Završena je i useljena 1. maja 1960. godine. Uporedo sa gradnjom škole, učenici sa profesorima su podigli park na površini od 4,5 hektara i zasadili ga četinarima, ukrasnim drvećem i šibljem.

Neposredno po osnivanju poljoprivredne škole formirana je ekonomija, sopstvena pekara, mlekara, strugara i berbernica za učenike.

Poljoprivredna škola ubrzo postaje predvodnik u uvođenju savremene poljoprivredne i stočarske prakse u ovom delu naše zemlje. Postavljamo rekorde u proizvodnji ratarskih kultura, prvi uvode rasna grla stoke itd.

Prethodni tekstPremijera predstave „Biti čovek – Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima“
Sledeći tekstTamara Vučić: Srbija će donirati Ukrajini dva kompletno opremljena ambulantna vozila

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime