Šta zapravo znači “Biti džentlmen”?

0

Pojam džentlmen je široko rasprostranjen u modernoj kulturi, a raznovrsna upotreba ovog epiteta navodi nas na zaključak da njegovo razumevanje nije potpuno.

Šta u današnje vreme znači biti džentlmen? Da li je to muškarac koji se pažljivo ophodi prema ženama ili onaj koji je uvek otmeno odeven?

Ogovor nije jednostavan, jer je u pitanju multidimenzionalna kategorija koja se podjednako odnosi na ponašanje, manire, opštu kulturu i obrazovanje, stil i brojne druge aspekte života. Sve navedeno, objedinjeno, čini pravog gospodina, koji izaziva poštovanje i divljenje kod drugih. Približićemo vam koncept džentlmena u nastavku.

Džentlmeni nekad i sad

Nekada je muškarac mogao postati džentlmen isključivo rođenjem, naslednom linijom, a ova laskava titula je označavala aristokratsku pripadnost i plemenito poreklo. Ovih dana titula džentlmen više ne ukazuje na nečiju prefinjenost i karakter. Termin je postao daleko egalitarniji, a “titula” nikome ne pripada po prirodnom stanju stvari, već je nephodno zaslužiti.

Bogatstvo i moć nisu relevantni pokazatelji nečijeg gospodstva – novac kupuje materijalne stvari i brojne povlastice, ali ne i klasu ili poštovanje.

Čvrsto verujemo da svaki muškarac, uz malo truda, može biti džentlmen, ali bitno je da imate na umu da je to putovanje, koje će trajati iz dana u dan, ceo vaš život. Iako se ispočetka usvajanje džentlmenskih manira može činiti zahtevnim, vremenom će vam preći u naviku i nećete imati osećaj da ulažete poseban trud i napor. To će biti znak da ste postali džentlmen.

Koje kvalitete treba da poseduje pravi džentlmen?

Pravi džentlmen je osoba u čijem prisustvu se svako oseća prijatno, cenjeno i poštovano. Bez obzira na etnički, materijalni i društveni status osobe sa kojom razgovara, džentlmen će biti ljubazan i prijatan. Dobro je vaspitan i zna šta je prikladno. U stanju je da se kreće kroz različite društvene i profesionalne sredine sa lakoćom i stručnošću.

Pouzdan je i odan. On ne ogovara i nije snishodljiv. Dobar je govornik i još bolji slušalac, uvek raspoložen da pruži ruku podrške. Džentlmen je poznat po svom integritetu. On je čovek od reči i ispunjava svoje obaveze, bez obzira na cenu. Njegovi postupci odražavaju njegov karakter i nisu zasnovani na mišljenjima i očekivanjima drugih.

Džentlmen je i dobro obučen – on ne prati slepo trendove, već sledi sopstveni stil, ali svestan je da njegov lični izgled otvara vrata novim mogućnostima, zato mu posvećuje pažnju.

Kako moderni džentlmen treba da se oblači?

Kao što smo spomenuli, jedan od značajnih aspekata koji čine pravog gospodina je njegova vizualna pojava, odnosno stil odevanja.

Kako biste u svakoj prilici bili savršeno odeveni važno je da naučite koja je odeća prikladna za formalne odnosno neformalne prilike, koji krojevi najbolje pristaju vašoj figuri, koje boje izgledaju luksuzno i kako da ih kombinujete, šta od aksesoara treba da nosite. Dakle, nije nužno da posedujete garderober pun luksuznih brendova da biste izgledali otmeno. Ono što je važno je da odeća ističe vašu figuru i prikriva eventualne nedostatke.

Svaki pravi gospodin treba imati bar jedno odelo koje mu savršeno pristaje, praćeno košuljama – belom, svetlo plavom i bež. Pantalone možete kombinovati i sa prslukom, za nešto ležernije prilike. Kada možete da dozvolite sebi opušteniji modni izričaj nosite chino pantalone i jednobojne polo majice ili džempere. Ne zaboravite kožni kaiš – bez njega će ove kombinacije izgledati nedorečeno i prazno. Tako odeveni možete se zaputiti bilo gde, bez bojazni da niste “dorasli” prilici.

Boje koje dodaju dašak luksuza svakoj odevnoj kombinaciji su maslinasta, teget i burgundi – izgledaju skuplje od bilo kog printa, a moderne su i danas, kao što će biti i za par godina.

Ne moramo naglašavati da vaše cipele trebaju da budu kožne. Ako niste u prilici da kupite više pari, kao primarne birajte oksfordice – savršen su pokazatelj stila. Vremenom će vaša kolekcija rasti, a poželjno je da cipele prate vašu garderobu, što znači da je poželjno da ih imate u više boja i stilova – od patika u stilu sportske elegancije koje se kombinuju sa chino i pantalonama sa pet džepova, do mokasina i klasičnih cipela u braon, teget i crnoj boji.

Vaša frizura treba da bude savršena, koža i brada negovane, parfem diskretan i odmeren – nikako agresivan ili sladak. Pravi džentlmen treba da ima meru u svemu.

Naoružani pozitivnim stavom, dobrim manirima i stilski savršenim odevnim kombinacijama iz Gagliardi kolekcije za džentlmene bićete džentlmen koji ostavlja trag u svesti ljudi i dugo nakon što fizički napusti njihovo prisustvo.

 

 

Prethodni tekstNestala devojčica (5) u Kladovu
Sledeći tekstPronađena devojčica koja je nestala u Kladovu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime