SRBLJANOVIĆ PODRŽALA KOSTIĆA: NIKOLIĆ NEMA KREDIBILITET DA ODREĐUJE ŠTA KO SME DA GOVORI

0

Dramaturškinja, dramska spisateljica i profesorka FDU Biljana Srbljanović na svom fejsbuk profilu podržala je predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića. Ona je napisala:

„Prof. dr Vladimir Kostić je dvostruko u pravu, i u svojoj proceni da je Kosovo „formalno i faktički izgubljeno“ i da je „jedina politička mudrost kako ga sa elementima dostojanstva napustiti“ i naročito u tome da neće dozvoliti da mu se odredjuje šta sme a šta ne sme da kaže. Ja bih dodala: posebno ako ta namera dolazi od čoveka koji je poseduje sumnjivu diplomu, ne zna ni na kom odseku univerziteta je „završio“ master, a uprkos tome sedi na formalno najvažnijem mestu u zemlji.
Tomislav Nikolić nema pravo nikome da odredjuje šta sme a šta ne sme da govori i misli, on za to nema ni politički, ni lični kredibilitet. Čovek koji priča o mamutima za kojima su sirijske izbeglice krenule ka Britaniji, jednom više da prestane da misli o bilo čemu bilo šta i da se seti da je na ovo mesto došao tragičnom greškom, hamartiom pogrešne procene onih koji su govorili da bolje i on nego oni bivši, da je smena vlasti važnija od bruke koju ona sa sobom nosi.
Vladimir Kostić ne mora ništa da dokazuje, ni da je patriota ni da mu je mišljenje lično. On je pravi doktor i pravi akademik i pravo je spasio živote stotinama ljudi svojim znanjem i stručnošću. Nikolić u životu nikad nije uradio ništa, osim što je znao da poruči grejanje vode u bazenu u predsedničkoj rezidenciji odakle izgovara strašne pretnje gradjanskim ratom, sve putujući sa svojom ženom i njihovom svitom tudjim parama po tom istom belom svetu koji mrzi. Javnost mora da zaštiti akademika Kostića, ako ništa drugo, onda zbog toga što je u pravu. U svemu“.

Kostić je ranije izjavio da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju i da je jedina politička mudrost kako „sa elementima dostojanstva“ napustiti Kosovo.

On je takođe rekao da je savez sa Rusijom veštačka alternativa i da „povraćajući treba da uđemo i u taj raj sa Evropskom unijom“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Kostić svoje stavove izneo u trenutku kada država „vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima onih koji promovišu nezavisnost Kosova“.

Nikolić je pozvao SANU da se izjasni o Kostićevom stavu, kao i da li posle takve izjave on može da ostane predsednik Akademije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može da se saglasi sa izjavom predsednika SANU, ali da svako ima pravo na svoj sud i mišljenje i da on nikoga neće nazivati izdajnikom.

„Loše je vreme za takve izjave u trenucima kada pokušavamo da sprečimo članstvo Kosova u Unesko“, rekao je Vučić.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime