Srbija poklanja nemačkoj firmi Brose zemljište vredno 1,5 miliona evra

1

Država Srbija pokloniće nemačkoj kompaniji Brose d.o.o. zemljište vredno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju pogona za proizvodnju autodelova kod Pančeva.

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je ovu pomoć 14. novembra, vidi se u nedavno objavljenom rešenju.

Zemljište površine preko 22 hektara poklanja se kompaniji Brose radi izgradnje pogona za proizvodnju motora za upravljače, električnih pumpi za ulje i motora za ventilacijsko hlađenje, kao i uspostavljanje odeljenja za istražvanje, razvoj i prodaju.

Kako piše u rešenju, procenjena vrednost zemljišta je 173.819.575 dinara, ili 1.477.489 evra. Brose će biti u obavezi da zaposli najmanje 1.100 radnika na neodređeno vreme do 2026. godine.

Ukupno predviđeni troškovi investiranja za prijavljeni projekat iznose 180.300.000 evra.

Kompanija Brose d.o.o. je ćerka-firma nemačkog Brose International, četvrtog najvećeg dobavljača u automobilskoj industriji na svetu, kako se navodi u rešenju Komisije.

Brose grupa posluje u 23 države i zapošljava oko 26.000 radnika širom sveta, prema podacima sa sajta te kompanije. Ta firma proizvodi mehatronične sisteme za vrata i sedišta automobila, kao i električne motore, pogone i elektroniku za upravljanje, kočenje, transmisiju i hlađenje motora.

novaekonomija.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime