SRBIJA DUŽNA DA PLATI ODŠTETU ALBANCIMA

0

Država Srbija je dužna da šestorici kosovskih Albanaca iz Glogovca isplati odštetu od 125.000 do 370.000 dinara zbog odgovornosti za torturu i nezakonito hapšenje, presudio je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Fonda za humanitarno pravo, reč o šestorici Albanaca – Behramu Sahitiju, Elmiru Musliu, Enveru Baleciju, Fatonu Halilaju (13), Sadiku Limaniju i njegovom bratancu Agimu koje su pripadnici MUP-a Srbije u maju 1999. godine uhasili, zatim sproveli najpre u zatvor u Lipljanu, a potom u Zabelu kod Požarevca.

Pritvorenici su, kako navodi FHP, od trenutka hapšenja i tokom boravka u pritvoru svakodnevno bili izloženi zlostavljanju i torturi.

„Zbog mučenja i surovog postupanja prema njima, svih šest muškaraca danas trpe ozbiljne psihičke i fizičke posledice po svoje zdravlje“, ističe se u saopštenju FHP koji je 2010. godine u ime bivših pritvorenika podneo tužbe protiv Srbije, tražeći naknadu štete za pretrpljene duševne bolove usled umanjene životne aktivnosti, kao posledice torture i neosnovanog boravka u pritvoru, u iznosima između 400.000 i 500.000 dinara.

FHP navodi da je odlukama utvrđeno pravo na odštetu zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, ali negoduje zbog „neopravdano niskih dosuđenih iznosa“ uz ocenu da i obrazloženja presuda ukazuju na nameru umanjivanja odgovornosti države za rasprostranjenu torturu nad kosovskim Albancima tokom 1999. godine.

Advokati FHP-a su uložili žalbe na ove presude Apelacionom sudu u Beogradu.

N1

Prethodni tekstSTOJANOVIĆ: SVE ČEŠĆE POČINIOCI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA BEŽE S LICA MESTA
Sledeći tekstJAPANSKO ISCRTAVANJE OBRVA U GLAMURU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime