Berba malina je još uvek u toku i ako je slučajno imate u sopstvenoj bašti ili bašti svojih prijatelje te je možete i svojom rukom brati i konzumirati, lepo je i napraviti ovo divno, aromatično slatko. Cena na pijaci je uvek visoka jer maline su pravo crveno zlato. Bogata vitaminima C i E, kalijumom kao i moćnim antioksidansima te je prirodni zaštitnik našeg imunog sistema kao i prirodni zaštitnik protiv UV zračenja. Ukoliko ste u mogućnosti, konzumirajte je što više u svežem stanju, posebno što je i bogata vlaknima te štiti dobro želudac i creva a obzirom i da prirodno rashlađuje, štiti i protiv groznice.
Kada jednom probate ovo slatko, večno ćete se zaljubiti u aromu, miris i neodoljiv ukus i verujte, uzimaćete ga kao lek.
Potrebno je:
1 kg malina
1,2 kg šećera
2 dcl vode
Na vrh kašičice limuntusa
Vodu i šećer staviti na vatru i skuvati da proključa da se dobiju veliki mehurovi. Maline, prethodno poprskane limuntusom, ubaciti u ušpinovan šećer , smanjiti vatru i kuvati tačno 15 minuta. Skidati penu u toku kuvanja i blago drmati šerpu (ne mešati). Maline su nežne i rapašće se ali će slatko biti ukusno i prepoznatljivo po izgledu i mirisu. Šerpu poklopiti nakvašenom čistom krpom i ostaviti tako da se ohladi. Sipati u tegle.
Uživajte!