ŠMEKERIZAM by Smiljan Banjac

0

Sportski komentator Eurosporta, Smiljan Banjac izdvaja šmekere dvadesetog veka…jer se šmekeri prepoznaju međusobno.

maxresdefault

Bruce and Brendon Lee

Više od četrdeset godina je prošlo otkako nas je napustio, ali njegova slava ne bledi. Čovjek koji je spojio Istok i Zapad, uveo borilačke veštine u mainstream i zauvijek nas začarao svojim šarmom, filozofijom i veštinom. Bruce Lee. Glumac, filozof, trener, osnivač Jeet Kune Doa – Bruce Lee je imao bogat život koji je završio prerano, kad je imao svega 32. godine. Bio je na vrhu sveta, vladao filmovima kao prvi pravi akcijski junak, imao zagarantovanu dugu i uspešnu karijeru. Danas je besmrtan, veći od života i ime oko kojega je iskovan kult ličnosti.

brandon-and-bruce-lee-celebrities-who-died-young-28684581-500-304

Veštine koje je podučavao nazvao je Jun Fan Gung Fu, što doslovno znači ‘Kung Fu Brucea Leeja’, a program je bio utemeljen gotovo isključivo na Wing Chunu. Nakon ispisivanja s faksa, ’64. odlazi u Oakland gdje živi s Jamesom Yimm Leejem, dvadeset godina starijim kolegom koji je u Kaliforniji bio poznat kao majstor kineskih borilačkih veština. Ubrzo Bruce Lee postaje poznatiji široj javnosti, jer preko Jamesa upoznaje američkog karate majstora Eda Parkera, koji ga je pozvao na prvenstvo u Long Beachu, gdje Bruce predstavlja svoje neverovatne sposobnosti – sklekove na dva prsta, udarac od jednog inča.

brus li i brendon

Budući da je živeo u Kaliforniji, Hollywood je uskoro primetio njegov talenat, i Bruce Lee je dobio ulogu u seriji Green Hornet gdje je glumio pomoćnika glavnog lika, majstora borilačkih vještina pod imenom Kato. Po završetku Green Horneta, Bruce Lee je formirao Jeet Kune Do, ‘stil bez stila.

Potpisao je za filmsku kuću Golden Harvest, sinonim za borilačke filmove, i ’71. snimio The Big Boss (Veliki gazda). Slijedio je Way of the Dragon (Na zmajevom putu), te Game of Death (Igra smrti), čije je snimanje zaustavljeno kako bi započeo snimati Enter the Dragon (U zmajevom gnijezdu), prvu koprodukciju Golden Harvesta i Warner Brothersa. Budućnost je izgledala odlično. Međutim, šest dana prije svjetske premijere filma Enter the Dragon, Bruce Lee je umro od edema na mozgu.

Umro je u stanu tajvanske glumice Betty Ting, dok je s producentom Raymondom Chowom radio na scenariju Game of Death. Prije smrti, imao je kronične snažne glavobolje, kao i na dan smrti, kad mu je Betty dala analgetik nakon čega je otišao prileći, ali se nije probudio.

Nije dovoljno znati, znanje moramo primeniti. Nije dovoljno hteti, moramo činiti.

brandon-lee

Njegov sin, Brendon Brus Li je rođen 1. februara 1965. Umro je 31. marta 1993. u New Hanover Regional Medical Centre u Vilmingtonu, Severna Karolina, posle nesreće na snimanju filma „Vrana“… 17 dana pre ženidbe sa verenicom, Elijom Haton.  U toku snimanja jedne od scena Brendon je poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Mnogi sumnjaju da je u pitanju bilo ubistvo jer je pištolj pripremljen za snimanje zamenjen pravim, pa je na ovaj način Brendon Li izgubio život u 28. godini.

Naizgled, autopsija je zabeležila da će obelodaniti o Brendonovom življenju, on bi sigurno „skoro sigurno“ umro od oboljenja srca.  Pokazalo bi se da, kao očevo, Brendonovo savršeno telo krije fatalnu grešku.

Brendon Brus Li je sahranjen pored njegovog oca u Lake View Cemetary, Kapitol Hil, Sijetl.
Black Belt magazin je izabrao Brendona kao njihovog muškarca godine za 1993. U vreme kada je ubijen, Brendon je imao potpisan ugovor sa Carolco i tri ugovora sa 20th Century Fox … i veoma svetlu budućnost.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime