„Šćekić je počinilac polnog uznemiravanja a u cilju da se žrtva ponizi, zaplaši i da joj se poništi dostojanstvo“

0
U toku trajanja jučerašnje sednice Narodne skupštine, u momentu izlaganja narodne poslanice Tatjane Manojlović, došlo je do nasilja i vređanja narodnih poslanica, navodi se u zajedničkom saopštenju poslaničkih klubova više opozicionih stranaka i pokreta.

Kako kažu, narodni poslanik SNS-a Dalibor Šćekić je „konkludentnim radnjama (seksističkim aluzijama), jezikom i ustima na veoma jasan znak pokazivao određenu volju, kojom je više nego jasno počinjeno nasilje nad narodnim poslanicima“. Kako piše list Danas, poslanik je svojoj koleginici za vreme sednice insinuirao oralni seks.

Na ovu temu, a u vezi sa događajem u Skupštini Srbije oglasila se dramaturškinja i profesorka na Fakultetu dramskih umetnost, Biljana Srbljanović.
 
„Seksualno nasilje nije seks. To je krivično delo motivisano namerom za poniženjem, vredjanjem, sramoćenjem i dehumanizovanjem žena. To što je poslanik Ščekić simulirao pornografsku predstavu seksualnog čina, nije seks. To je samo nasilje i krivično delo seksualnog uznemiravanja. Nije reč o tome da se neko *boji* konkretnog nasilnika – poslanika Šćekiča, već je nekažnjivost njegovog postupka to što izaziva nesigurnost, nelagodu, na kraju i strah kod sadašnjih i mogućih budućih žrtava. Niko se ne boji Šćekića u bukvalnom smislu, ipak, zaštita koju uživa i sistemsko negiranje njegovog dela, stvara nespokoj i nemir svakoj ženi, a posebno njegovoj žrtvi. Ona je, takodje, danas primorana da se suoči sa mišljenjima kolega, prijatelja, porodice i okoline, mnogi od njih je nominalno podržavaju, ali u stvari i u svojoj privatnosti od najmanje deset ljudi, ipak razmišljaju – da nije preterala, da nije pogrešno protumačila, što je tako osetljiva, šta je ona radila, da nije izazvala, što se nudila po redovima poslanika vlasti. Žena, kojoj je kolega na radnom mestu nekažnjeno izigravao felacio, da bi je ponizio, osramotio i dehumanizovano, večeras je morala svojoj deci i mužu, na primer, da prepričava slučaj. Da objašnjava šta je Šćekić radio, kako je to gestikulirao i zbog čega se tako „uvredila“. Deci verovatno neće govoriti detalje, ali deca idu u školu i imaju internet, imaju i ostale učenike iz razreda, koji će im se podsmevati. Ta deca to neće izmisliti, nego će čuti razgovor roditelja, ili vršnjaka ili buling na internetu i opšte ponižavanje njihove majke. Ja ne znam poslanicu i nemam pojma da li ima decu. Ali ona nije jedina koja prolazi kroz taj modul“ napisala je Srbljanović na svom fejsbuk profilu.
 
Ona je dodala da čeka dostojnu reakciju medija i kolega.
 
„Seksualno nasilje je nasilje, ono je uznemiravanje i poniženje i nema veze sa seksom i orgazmom, nego sa poništenjem ljudskosti žrtve. Šćekić je počinilac polnog uznemiravanja u vidu eksplicitnog neverbalnog obraćanja, a u cilju da se žrtva ponizi, zaplaši i da joj se poništi dostojanstvo. Reč „Orgazam“ makar i metaforčki „električan“ je ovde neprihvatljiv, deo je tog kompleksnog problema koji seksualno nasilje vidi kao vrstu seksa. Seksualno uznemiravanje, nasilničko ponašanje, šikaniranje na radnom mestu i poniženje umesto odgovornosti, ne mogu biti predmet metaforičnog izražavanja“ napisala je Srbljanović.
 

U saopštenju koje potpisuje više opozicionih grupa i pokreta u Narodnoj skupštini, navodi se da predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije reagovao na sugestije narodnih poslanica. Zbog toga zahtevaju da se „poslaniku Šćekiću oduzme imunitet i mandat narodnog poslanika“.

Saopštenje su potpisali poslanički klubovi Narodne stranke, Demokratske stranke, Moramo-zajedno, Ne davimo Beograd, Zavetnici, Srpske koalicija Nada, Dveri, Stranke slobode i pravde i Nove demokratske stranke Srbije.

Prethodni tekstPuštanje u saobraćaj glavne ulice i kružnog toka u centru – ove nedelje
Sledeći tekstBez vode deo Gradske pijace

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime