Rekovcu nije upućen zahtev za nastavak istraživanja koje vrši „Jadar risorzis“

1
Australijska kompanija „Jadar risorsiz“ istraživala je na teritoriji Rekovca litijum i borat prošle godine. Prema rečima predsednika Opštine Rekovac, dr Aleksandra Đorđevića, nikakve dodatne zahteve u ovoj godini, kompanija nije iznela.

„Nisu tražili od nas ništa od dozvola, na primer dozvolu za istraživanje i slično. Dakle, mi nemamo nikakve zvanične informacije niti je s nama ove godine neko kontaktirao tako da osim toga što se piše na društvenim mrežama, zvanična saznanja o tome šta će dalje biti, nemamo“ kaže Đorđević.

Australijska kompanija „Jadar Resources“ u dva istražna bušenja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine i u njima otkrio sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat „Rio Tinto“ pronašao u nedaleko kod Loznice, prenele su“Novosti“.

U dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema rude bora i litijuma.

foto https://jadar.com.au/rekovac-project/
Prethodni tekstStojanović: Brnabić ništa ne radi po pitanju ljudskih, a pogotovo LGBT prava
Sledeći tekstZbog niskih temperatura, grejanje do 3.maja

1 KOMENTAR

  1. Dozvoliti rudnik litijuma je isto što i pristati na eksploziju atomske bombe na svojoj teritoriji. Zemljište, voda i vazduh ostaju zatrovani decenijama a život na tom mestu nestaje. Ako ćemo svoje njive, šume i livade pretvoriti u pustinju a reke u kanale kojima teku otrovi, onda je najbolje da sedimo mirno i čekamo da se to desi. Tehnologija koju oni koriste ostavlja godišnje po milion tona jalovine pune teških metala. Te količine je nemoguće trajno i efikasno sanirati, već su svojom praksom to dokazali. Kada za par godina zatvore rudnik, odlaze, a za njima ostaje pustoš. Pogledajte primere njihovih rudnika širom planete. Niko normalan ne želi da mu zemlja tako izgleda

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime