Paketić kvasca rastvoriti u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kada uskisne, sipati u vanglu, dodati ½ l mleka, 100 gr maslaca ili margarina, 2 ravne kašičice soli, 2 žumanca i bašna po potrebi da se zamesi glatko testo. Dobro ga premesiti rukama i ostaviti da nadođe na toplom mestu (pokriti krpom).. Kada naraste, odvojiti trećinu testa a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju. Od odvojenog testa napraviti pletenicu i staviti oko ivice pogače, a mogu se napraviti i šare viljuškom po sredini testa. Premazati umućenim žumancetom i ostaviti da odmori oko pola sata. Peče se na 200’
Važno – u testo se obavezno stavi metalna para (prethodno oprana i prokuvana).. Pre ručka ukućani zajedno lome pogaču – ko dobije paru , smatra se da će imati pare u sledećoj godini. Ako para ostane u pogači , veruje se da će para uvek imati u kući.
Gordana Radojković