Radnici Standarda glasanjem prihvatili Markovićev predlog da se isplate stvarni troškovi prevoza, glasanjem podržali i rad lokalne samouprave

1

Deo radnika JP „Standard“ u Jagodini podneo je tužbe protiv matične firme zbog neisplaćenh putnih troškova. Sastanak sa radnicima Standarda održao je predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma i podsetio da je gradski prevoz besplatan na celoj teritoriji grada Jagodine, a ima, kako je rekao i nekih koji su tužili svoje preduzeće, a žive u gradu i mnogo njih koji rade prvu smenu, a putuju iz obližnjih sela u kojima je autobuski prevoz redovan, besplatan i obezbeđen.

„Čudno je i da su „Standard“ tužili za prevoz i oni koji stanuju na samo 500 m od svog radnog mesta. Naravno priznaće se putni troškovi svima onima koji imaju noćne smene i koji nemaju odgovarajuće autobuse i imaju stvarne troškove prevoza. Oni imaju besplatan prevoz i tuzili su da naplate besplatan prevoz. Vaše je pravo da tužite za, po vama neisplaćene putne troškove, a moje je da vas informišem o situaciji u Javnom komunalnom preduzeću „Standard“ rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma obraćajući se radnicima.

Kompletan sastanak koji je održan u sali Pomoravskog okruga emitovan je na TV Palma plus. A na pitanje da li neko od radnika ima minimalnu platu, niko od prisutnih nije podigao ruku. Marković je još i dodao da radnici „Standarda“ imaju mnogo veće plate od radnika u lokalnoj samoupravi. 

Ova situacija prenela se na politčki teren kada je Demokratska stranka u Jagodini tražila od koalicije JS i SNS da pod hitno isplate putne troškove radnicima Standarda, Gradske uprave, radnicima u prosveti i svima drugima kojima se duguje po ovom osnovu, a koji, kako kažu, „ne smeju niti da tuže niti da traže svoje putne troškove“. 

„Pre svega želim da vam kažem da niko ni na koga ne vrši pritisak i da niko ne vrši mobing kao što to priča jedan bivši predsednik opštine Jagodina iz DS-a, koji je sa svojim saradnicima tada zavio Jagodinu u crno. Taj dušebrižnik demokrata i njegovi funkcioneri koji su kada su bili na vlasti u opštini Jagodina umesto da kupe građevinske mašine da zaposle „Standard“ kupili dva nova Pežoa da bi se oni vozili. U njihovo vreme DS-a u Jagodini su bili blokirani računi i „Standarda“ i drugih preduzeća. Dok je bio na vlasti sa svojim saradnicima, umesto da kupe buldožer, prvo su pokvarili onaj koji je Standard već imao i iznajmili buldožer od jedne firme iz Smederevske Palanke i za to je opština Jagodina plaćala velike sume i po satu i po danu. On i njegovi saradnici su tada potpisali Ugovor o izgradnji vodovoda za sela Ribare, Rakitovo i Končarevo, a kao intabulaciju stavili su celo JKP „Standard“ iz Jagodine, a cena je bila 7 puta veća od tadašnjih. Mi smo muke imali da poništimo taj štetan ugovor po naš grad. Da se taj ugovor realizovao „Standard“ bi odavno bio ugašen. Takođe su taj bivši predsednik opštine i njegovi funkcioneri koji se danas mnogo brinu za radnike „Standarda“ potpisali ugovor preko posrednika sa Dunav osiguranjem. Tadašnji visoki funkcioneri DS-a koji se navodno mnogo brinu za vas su Jagodinu zavili u crno dok su bili na vlasti. Danas grad Jagodina daje posao preduzeću „Standard“ za 70 posto budžeta vašeg preduzeća. Kupili smo 8 velikih građevinskih mašina kako bi mogli da zaposlimo „Standard“ i da primate plate i doprinose, gde god možemo zaposlili smo ljude i mašine iz JKP „Standard“, ali ako se vaše tužbe realizuju, te sume ovo preduzeće neće imati odakle da plati i zato vam hvala na razumevanju“ kazao je Marković.

Na kraju sastanka radnici Standarda su usvojili predlog Markovića da se troškovi isplate onima koji za to zaista imaju osnova – priznaće se putni troškovi svima onima koji imaju noćne smene i koji nemaju odgovarajuće autobuse i imaju stvarne troškove prevoza.

 

Prethodni tekstRukometašice Jagodine na turniru u Slovačkoj – Nova sezona, stari ciljevi
Sledeći tekstVučić: Protest protiv Prajda organizovala osoba osuđena za nasilje u porodici

1 KOMENTAR

  1. Da li je Markovic upoznat sa zakonom o radu po kojem je uredjen putni trosak za zaposlene i na svakom ugovoru o radu isto pise, naravno ako dobijete ugovor. Nejasnoca nema, pretnji radnicima ima i postoje, ove godine zamalo, sledece ce biti good bye Charlie!!!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime