RADNICI FABRIKE KABLOVA TRAŽE POMOĆ OD PALME, SAVET DA SE PRIHVATI UPPR

2

Preko 200 radnika Fabrike kablova u Jagodini, danas se sastalo sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem Palmom koji im je predočio da je država dala najbolju moguću ponudu za budućnost tog preduzeća i da Unapred pripremljeni program reorganizacije daje mogućnost opstanka preduzeća i normalnog poslovanja. To preduzeće je među 17 u restrukturiranju i do 31. maja treba da odluči između Unapred pripremljenog programa reorganizacije-UPPR, Programa reorganizacije-PR ili stečaja. Ukoliko se usvoji UPPR, država kao većinski vlasnik treba da imenuje novu skupštinu preduzeća, Nadzorni odbor i generalnog direktora.

radnici fabrika 6

„Predlažem da se prihvati UPPR, jer će na taj način Fabrika kablova moći normalno da posluje. UPPR -om se vrši konverzija društvenog kapitala u državni i većinski vlasnik postaje država koja formira novu skupštinu u čijoj nadležnosti je izbor direktora i nadzornog odbora, istakao je Marković i dodao da se u narednom periodu obaveze moraju plaćati na vreme.

„U startu je bilo rečeno da može da se uzme otpremnina a da se radnik vrati na posao, ali to više nije moguće. Sa Jagodinskom pivarom je to bilo moguće jer pivara ima 140 radnika, ali Fabrika kablova ima 1300. Ja sam pre sastanka razgovarao sa ljudima iz ministarstva i najbolja ponuda države je UPPR“ rekao je Marković.

radnici fabrik

„Mi smo došli da bismo dobili pravu informaciju jer sindikat nam priča jedno, direktor drugo, nismo znali pravu informaciju. Zato smo došli kod Palme da dobijemo pravu informaciju. Pet plata nam kasne i uvek smo dobijali plate uz pritisak. Vučurović je noćas bio u fabrici i obećao da neće nikog da precrtava ko piše socijalni program. Svi zavisimo od fabrike, želimo da fabrika radi. Direktor nam je rekao da ako uđemo u UPPR prva tri meseca nećemo imati platu, a svi smo kreditno zaduženi“ kaže Đurica Miladinović.

Marković je dodao da fabrika ukoliko uđe u UPPR može da podigne kredit banke, a zatim su reč uzeli drugi radnici.

„Možemo li mi da smenimo poslovodstvo Fabrike kablova? Hoćemo drugi sindikat, Ivanovski je sam sebe izabrao za predsednika. Ja sam od 1979. u Fabrici kablova. Ivanovskog ne priznajemo kao prvog čoveka sindikata. Možete li da nam pomognete da penzioneri više ne vode našu firmu? Hoćemo da se penzioneri povuku“ rekao je Slobodan Jovanović.

Marković je rekao da je sindikat pitanje unutar fabrike i da to radnici sami mogu da reše. Moguće je odrediti par radnika koji će nastupati kao sindikat. Sindikat je član pregovaračkog tima.

„U Elmosu radim. Imali smo sastanak prekjuče sa Vučurovićem i nije dozvolio da mu postavimo pitanja, što nije u redu. Elmos su obilazili ljudi iz Jugoinporta, Vučurović nam je rekao da su oni neozbiljna firma. Nemamo prave informacije. Hvala Palmi jer nas je primio i jer možemo da postavimo pitanje i dobijemo odgovor“ rekao je Dragan Filipović.

„Teška je odluka u 60 godina uzeti otpremninu, ali oni koji to žele, ne može niko da ih zaustavi. Ko hoće da uzme, nema zaustavljanja. Ipak moj savet je usvajanje predloga države“ rekao je Marković.

Prethodni tekstVUČIĆ: JANKOVIĆA NE PRISLUŠKUJU
Sledeći tekstMITA ARSIĆ STRUČNI SARADNIK „AKADEMIJE FUDBALA“

2 KOMENTARA

  1. Svaka cast ,gospodinu Palmi ali slagali su ga oni koji su mu rekli da je najbolje resenje za fks UPPR,koji je u stvari pocetak kraja,put bez povratka.To je obmana da bi radnici bud zasto prodali svoja radna mesta kojja su oni a ne drzava stvorili, da bi onda drzava kupovala mozda cak i ta ta ista radna mesta po mnogo vecim cenama i do 40.000 evra/r.mesto po semama 24 propale privatizacije.
    ZATO GOSPODO RADNICI, BUDITE UPORNI NE DOZVOLITE PLJACKU NIKOME PA NI DRZAVI.VI IMATE KUPCA KOJI VAM OMOGUCAVA ZAPOSLENJE SVIH 1300 RADNIKA KOLIKO VAS JE SADA I JOS TOLIKOG BROJA PO CENI KOJA DRZAU NE MOZE DA KOSTA NI JEDAN EVR VISE OD 1000 STO JE PRAKTICNO BADAVA U ODNOSU NA ONO STO SADA DRZAVA PLACA STRANCIMA OD 10.000 DO 50.000 EVR-a RADNO MESTO I TO SVE NA VASU STETU.
    Ponuda za fks se nalazi u Ministarstvu privrede a od juce i kod Predsednika,gospodina Palme
    TA PONUDA JE VASE RESENJE I RESENJE GRADA ALI I DRZAVE A STECAJ JE VASE NOVO RADNO MESTO KOJE VAM SE NUDI:
    – U L I C A I B E D A

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime