Punjači za laptopove: Kako izabrati, održavati i rešiti problem s punjenjem

0

Punjači za laptopove su najvažniji dodaci za svakog vlasnika jer osiguravaju pravilno punjenje i sprečavaju štetu uređaju. 

Naš vodič pruža sveobuhvatan pregled opcija pinova i snage koje punjači za laptopove zahtevaju. Bez obzira na vaš status – student, profesionalac ili običan korisnik, vodićemo vas kroz odabir odgovarajućeg punjača, pružiti odgovore na često postavljana pitanja i pokazati kako da proverite usklađenost sa standardima.

Saznajte sve što vam je potrebno za siguran izbor punjača koji odgovara vašem prenosnom računaru.

Kako pronaći odgovarajući punjač za laptop

Kada birate laptop punjač, važno je da osigurate da je kompatibilan sa vašim uređajem. Korišćenje nekompatibilnog punjača može oštetiti bateriju laptopa, uticati na garanciju uređaja ili čak izazvati opasnost od požara. 

Pre nego što izaberete punjač, obavezno proverite njegovu kompatibilnost sa vašim laptopom, bilo da se oslanjate na specifikacije uređaja ili informacije o trenutnom punjaču. Odaberite punjač koji udovoljava zahtevima vašeg uređaja kako biste postigli optimalne performanse i bezbednost.

Ponekad može biti teško pronaći pronaći odgovarajući punjač za laptop zbog raznolike ponude na tržištu. Kupci često imaju ista pitanja, poput:

 • Kako odabrati pravi punjač za laptop?
 • Gde mogu pronaći broj dela punjača?
 • Gde mogu kupiti punjač?
 • Kako odrediti snagu punjača?
 • Kakav tip konektora koristi moj punjač za laptop?

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da pronađete odgovarajući punjač za svoj laptop:

 1. Broj dela punjača

Jedan od najjednostavnijih načina da pronađete pravi punjač jeste da pregledate oznaku na vašem trenutnom punjaču. Broj dela obično stoji naveden kao „P/N“ ili „Spare“ ili „FRU“ na oznaci. 

Prepoznavanjem tačnog broja dela na oznaci punjača možete se uveriti da kupujete odgovarajući zamenski punjač za svoj laptop. 

Ovo vam može pomoći da izbegnete probleme sa kompatibilnošću i osigurate ispravno punjenje vašeg uređaja.

 1. Vrsta konektora (pin) i snaga:

Još jedan način da odredite vrstu konektora punjača i snagu jeste fizički pregled pinova i provera nalepnice na punjaču radi identifikacije snage. 

Kada razmatrate različite laptop punjače, važno je primetiti da oni koriste različite tipove priključaka. Zato se uverite da pažljivo izaberete prikladan za svoj uređaj, uzimajući u obzir ove karakteristike.

Snaga punjača direktno utiče na brzinu punjenja baterije vašeg laptopa. Pri izboru odgovarajuće snage, važno je voditi računa o tome da se izbegnu potencijalna oštećenja baterije ili prekomerno zagrevanje uređaja.

 1. Serijski broj/broj modela

Ako ne možete da pronađete svoj stari punjač ili ste ga izgubili, nema brige, još uvek postoje načini da pronađete odgovarajuću zamenu. 

Jedna opcija je potražiti serijski/model broj vašeg laptopa, koji se obično nalazi na poleđini uređaja.

Alternativno, možete koristiti komandnu liniju da biste pronašli ovaj broj. Jednostavno unesite ‘cmd’ u pretragu Windowsa, zatim unesite ‘wmic bios get serialnumber’ u komandnu liniju. To će prikazati broj modela, koji zatim možete koristiti da pronađete odgovarajući zamenski punjač.

Kako otkloniti uobičajene probleme s punjačem za laptop

Evo nekih uobičajenih problema vezanih za punjače laptopa i saveti o tome kako ih otkloniti:

Nemogućnost punjenja

Ako vaš punjač ne puni laptop, proverite vezu između punjača i laptopa. Obezbedite da je punjač čvrsto povezan s laptopom i utičnicom. Takođe, proverite da li je priključak za punjenje ili konektor prljav ili oštećen. Ako jeste, očistite ga suvim pamučnim tuferom ili zamenite oštećeni deo.

Prekomerno zagrevanje

Prekomerno zagrevanje je čest problem s punjačima laptopa i može dovesti do oštećenja ili čak do opasnosti od požara. Ako primetite da se vaš punjač laptopa pregreva, odmah ga isključite i pustite da se ohladi. Izbegavajte korišćenje adaptera punjača u vrućem ili vlažnom okruženju i ne pokrivajte ga dok je u upotrebi.

Problemi s konektorom

Problemi s konektorom mogu sprečiti ispravno funkcionisanje laptop punjača. Ako primetite da je konektor labav ili se ne uklapa pravilno, proverite da li je prljav ili oštećen. Očistite ga suvim pamučnim tuferom ili zamenite oštećeni deo. Takođe, uverite se da koristite ispravan konektor koji odgovara punjaču laptopa.

Fluktuacije napona

Fluktuacije napona mogu oštetiti punjač, pa i sam laptop. Ako primetite da vaš punjač za laptop ne pruža stabilno napajanje, isključite ga i proverite da li utičnica ispravno funkcioniše. Preporučuje se korišćenje prenaponske zaštite kako bi se punjač sačuvao od naglih porasta napona ili udara struje.

Bezbednost vašeg laptopa: Vodič za sigurno punjenje

Pronalaženje pravog punjača je izuzetno važno za očuvanje sigurnosti i funkcionalnosti vašeg laptopa. 

Sledite preporučene smernice kako biste se uverili u bezbednost tokom punjenja:

 • Birajte originalan punjač umesto jeftinih alternativa kako biste smanjili rizik od oštećenja uređaja. 
 • Redovno proveravajte punjač na znake oštećenja, kao što su pukotine ili oštećene žice. 
 • Koristite zaštitu od prenapona kako biste sprečili eventualna preopterećenja utičnica. 
 • Izbegavajte vlažne uslove tokom punjenja i uvek isključite punjač kada nije u upotrebi. 

Ovaj niz koraka obezbeđuje da svako punjenje bude sigurno i efikasno za vaš laptop.

 

 

Foto https://www.freepik.com/

Prethodni tekstUz pretnju sekirom od radnika pumpe ukrao tri mobilna telefona i 110.000 dinara
Sledeći tekstTop 5 grčkih letovališta koja morate posetiti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime