PRIVATNICI U PROBLEMIMA, NA KORAK OD GAŠENJA

0

Medju granama privrede koje su najugroženije o čemu smo pisali u tekstu „Proslave otkazane, ugostiteljstvo i srodna zanimanja u problemu“ svakako su i proizvodjači hrane, torti, ketering usluga koji godinama rade i zapošljavaju radnike. Jedna od njih je i poznata jagodinska firma „Maštaonica“ a njena vlasnica Danijela Marčeta kaže da razmišlja o gašenju firme.

„Situacija je vrlo ozbiljna. Većina proslava je otkazano jos u aprilu. Kad su odjavili vanredno stanje ljudi su se malo opustili I poceli da naručuju, ali sad je opet sve stalo. Ni jedno veće slavlje nije ni na vidiku.
Mi smo se u početku borili, čak smo u martu I aprilu renovirali radionicu I očekivali da krenemo punom parom kad se sve završi, medjutim sad je stanje katastrofalno. Racuni stizu na naplatu, kirije, takse, doprinosi, sad I plate radnicima od ovog meseca, novi nameti koje nam država namece (recimo dopuna akta o bezbednosti na radu vezana za covid19, koju stručno lice mora da odradi, mora da sadrži pečat, ne možemo to da uradimo sami, a to, logično, košta, takodje I ekološka taksa koja će se naplaćivati od 1.avgusta ove godine) I da ne pričam o svim dodatnim merama koje smo morali da uvedemo I sprovodimo ih svakodnevno, mislim na maske, rukavice, dezinfekciona sredstva… što je dodatni udar na vec prazne dzepove. Štek koji smo imali pripreman za modernizaciju proizvodnog procesa (hteli smo da kupimo dve nove mašine od par hiljada evra) se istopio, a pred nama dugi period stagnacije koji ni ne znamo dokle će da traje I odakle nam za sve što je potrebno platiti? Dali smo otkaz za lokal u pijaci. Mi nismo poslastičarnica vec radionica za izradu torti za proslave. Sada kad su veće proslave otkazane, a rodjendani se slave u krugu porodice, jasno je da retko ko naručuje tortu, a ti malobrojni koji naruče gledaju da torte budu najmanje moguće, platežna moć je takodje opala, pa gledaju i da što manje košta“ kaže Danijela.

Sve grane privrede koje su se bavile skupovima ljudi, itekako su ugrožene. Od najveselije grane koja obuhvata proslave i lepe datume korona je napravila najtužnije s obzirom da će radnici ostati bez posla.

„Mislim da je grana privrede koja se bavi proslavama najugroženija. Sale za proslave, rodjendaonice, bendovi, organizatori proslava, butici venčanica, radionice za torte, fotografi, snimatelji… Svi smo u istom problemu.
Država nam je “dala pomoc”. Doneli su mere koje nikako ne mogu da se nazovu “ekonomskim”. Mere su čisto socijalne I imale su za cilj da spreče masovno otpuštanje radnika. Nama čak nisu otpisani doprinosi I mada s odlaganjem, moraćemo da ih platimo. Posla nema ni za one redovne troškove, a o platama I doprinosima da ne govorim, a radnike nećemo moći da otpustimo do kraja oktobra, jer je to bio jedan od uslova za uzimanje pomoći. Mi smo sad u velikom problemu I dilemi – Da li da vratimo pomoć koju nam je država dala (ta pomoć je inače na računima radnika I mi je ne možemo vratiti od njih, a doprinose za ta tri meseca moramo da platimo, jer ne možemo radnike retroaktivno da odjavimo, ili da zadržimo radnike do novembra pa onda ugasimo firme, a dotad da napravimo još mnogo dugova? Ja najozbiljnije razmišljam da zatvorim, pa kad se stanje promeni, razmisliću šta dalje. Ovako ćemo samo potonuti u dugove“ kaže vlasnica „Maštaonice“.
Sve je izvesnije da će u novembru mnogi preduzetnici staviti katanac na vrata. 

 

Prethodni tekstPROSLAVE OTKAZANE, UGOSTITELJSTVO I SRODNA ZANIMANJA U PROBLEMU
Sledeći tekstNOVI PODACI O BROJU INFICIRANIH U POMORAVLJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime