PREKOSUTRA POČINJE SUĐENJE ZA SMRT KADETA

0

U Višem sudu u Jagodini u sredu, 24. juna, počeće suđenje majoru Vojske Srbije Vinku Žnidaršiču za tragediju na poligonu Pasuljanske livade.

Sudskim većem predsedavaće sudija Lepomir Milosavljević a optužnicu zastupa zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić.

Žnidaršiču, saradniku u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, sudi se za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Optuženim kadetima, sada poručnicima: Milanu Kariški, Nikoli Grabeljeviću, Mladenu Milosavljeviću i Stefanu Milosavljeviću će se suditi u Opštinskom sudu u Despotovcu, ali njima suđenje još nije zakazano, dodao je Vasić.

Kadeti su optuženi za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. „Postupak je razdvojen, nije mi jasno zašto jer se radi o jednom događaju“, rekao je Vasić koji je pozvan da zastupa i optužnicu protiv kadeta.

Opštinski sud u Despotovcu je tražio od Kasacionog suda da suđenje za sve bude u Jagodini, da se spoji, ali Kasacioni sud to nije prihvatio, napomenuo je Vasić.

Posle završene istrage koja je trajala više od dve godine Javno tužilaštvo u Jagodini je 30. jula prošle godine podnelo optužni predlog protiv majora Žnidaršiča i kadeta.

U avgustu, prošle godine, sudija Milanka Gavrilović – Jovanović, je odbacila optužni predlog protiv Žnidrašiča, „na šta sam se ja žalio Apelacionom sudu u Kragujevcu“, objasnio je Vasić, na pitanje Tanjuga zašto se mčekalo tri godine da se zakaže suđenje.

Apelacioni sud je na moju žalbu ukinuo rešenje višeg suda u Jagodini i dao nalog da se majoru sudi, dodao je Vasić.

U međuvremenu sudija koja je odbacila optužni predlog protiv Žnidaršiča je odustala od procesa a Viši sud imenovao drugog sudiju, Milosavljevića, istakao je Vasić.

Na poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“, od projektila automatskog bacača granata, koji su pronašli, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime