Predsednik Srbije povodom Dana državnosti uručio odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama.

Ordene Republike Srbije na lenti dobio je predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Orden srpske zastave prvog stepena uručen je Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobio je Jasuši Akaši.

Tim ordenom nagrađeni su i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik „Eurodžast“ Ladislav Hamran.

Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata nagrađeni su ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobio je Sretenjski orden prvog stepena.

Nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. godine među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru nagrađen je Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu, dobiće, takođe, Sretenjski orden prvog stepena.

I Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vovodine, biće nagrađen Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobila Sretenjski orden trećeg stepena.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković biće nagrađen Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Džonu Kapelou, predsedniku fondacije Halijard, biće uručen orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Predstavnik Srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik Srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik Srpske dijaslpre u SAD Branko Tupanjac dobiće oredene Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Tim ordenom biće nagrađena i Senka Crevar, zaposlena u O.Š. „Gvozd“ u Vrginmostu, uciteljica srpskog jezika i kulture i obavlja dužnost v.d. ravnatelja knjižnice i čitaonice „Simo Mraovic Gvozd“.

Holivudski glumac Džoni Dep nagrađen je Zlatom medaljom za zasluge.

Među nagrađenima Zlatom medaljom za zasluge su i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić, srpski istoričar i političar Predrag Marković.

Posthumno su odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

 

Foto fb stranica Aleksandar Vučić

Prethodni tekstPočetkom aprila 144 zdravstvena radnika putuju u Hurgadu, za godinu dana 1100 medicinara boravilo u Egiptu i Grčkoj
Sledeći tekstNa protestu ekoloških aktivista – incident, uhapšen vozač koji je oborio demonstranta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime