Pre 12 godina usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova

0

Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta, 17. februara 2008. godine je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji kosovski premijer Hašim Tači.

Za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se svih 109 poslanika parlamenta. Sednicu kosovskog parlamenta direktno su prenosile globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz.

Koliko ga je država priznalo i koliko povuklo priznanje – Beograd i Priština pred svetom stoje iza različitih brojeva. Iz persperkitve Srbije, od proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova do 2012. godine, 84 zemlje su priznale, a od 2014. godine, 17 država povuklo je priznanje, a sedam je priznalo tzv. Kosovo. Prethodne nedelje najavljeno je i da će osamnaesta država povući priznanje. S druge strane, druga tvrdnja. Kosovsko ministarstvo inostranih poslova tvrdi da je kosovsku nezavisnost priznalo 116 država članica Ujedinjenih nacija. Ta brojka se nalazi i na veb stranici tog ministarstva.

Možda je kosovska skupština bila oličenje sloge 2008. godine, ali ta slika sada nije ni na prineti. Nešto više od deceniju kasnije, posle izbora u njoj se jedva dogovara vlada. Izbori su održani u oktobru 2019. godine, ali predstavnici privremenih prištinskih institucija razvukli su sve moguće rokove. Sve do februara ove godine održavali su se mnogobrojni sastanci. Bilo je vidno da će novi premijer biti Aljbin Kurti, ali do drugih podela u vladi nije bilo dogovora. Tek 3. februara kosovska skupština izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih novu kosovsku vladu na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Poremećaj u odnosima u Prištini, vidiljiv je i u novosti od petka. Bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je aktuelnog šefa kosovske vlade Aljbina Kurtija kako će njih dvojica imati „težak razlaz“ ukoliko Kurti ukine taksu na proizvode koji se uvoze iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedene tokom Haradinajeve vlasti.

Novoizabrana predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani je prvog radnog dana na novoj dužnosti uklonila fotografiju Hašima Tačija iz svoje kancelarije.

Umesto Tačijeve fotografije okačila je portret prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

B92

Prethodni tekstKORAKS POZVAO NA IZBORE U PARAĆINU I ŠAPCU – SAČUVAJMO JEZGRO SLOBODE
Sledeći tekstPARAĆIN APELUJE NA MINISTARSTVO DA ODOBRI ZAPOŠLJAVANJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime