Posle zanimljivih lemura, novi stanari zoo vrta – merkati, afrički sveti ibis i velika bela čaplja

0

„U jagodinski zoo vrt stigli su novi stanari koje smo predstavili posetiocima tokom manifestacije Otvoreni dan. To su maleni merkati, afrički sveti ibis i velika bela čaplja. Oni se još privikavaju na novo stanište“ kaže direktorka zoo vrta u Jagodini, Ivana Ristić Ilić.

Pre njih u zoo vrt stigli su lemuri koji izazivaju veliku pažnju posetilaca. 

Kada kažemo merkati, veliki broj ljudi ne zna, ili nije siguran kako oni izgledaju, a velika većina ih prepoznaje po njihovom najpoznatijem predstavniku, urnebesnom Timonu iz Diznijevog klasika „Kralj lavova“ (The Lion King). Iako u realnom životu merkati ne sklapaju prijateljstva sa bradavičastim svinjama, niti sa lavovima, ovo su one životinje koje vas dovedu do potpunog oduševljenja svojom inteligencijom i sposobnostima. Ako do sada niste imali priliku da se upoznate sa ovim impresivnim životinjama, možete ih videti u jagodinskom zoo vrtu. U okviru jednog klana, kako se zove zajednica merkata, članovi se upravljaju u odnosu na dominantni par, odnosno na alfa ženku, koja čini stub matrijarhata i koja nije baš uvek blagonaklona u svom vođenju klana.

Matrijarhat vlada i među lemurima. Iako je matrijarhat redak kod primata, ženska dominacija je uobičajena kod većine vrsta lemura. Čak i najmlađe ženke mogu da komanduju bilo kojem mužjaku, da prve biraju hranu i mesta za odmor. Na svom rodnom Madagaskaru izgubili su 90 odsto staništa, mahom zbog poljoprivrednog krčenja zemljišta i spaljivanja rastinja. 

Zoo vrt u Jagodini radi svakog dana a sve informacije možete dobiti na (035) 244-728.

Prethodni tekstNaučni skup „SREDNjI VEK U SRPSKOJ NAUCI, ISTORIJI, KNjIŽEVNOSTI I UMETNOSTI XIII“
Sledeći tekstMinistarstvo prosvete – Nije planirano odlaganje početka školske godine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime