Policija pronašla dva mladunca lisice, biće predati Zooplanetu u Nišu do povratka u prirodu

0

Dva mladunca lisice od četiri koje je nesavesni građanin uzeo iz prirode i ponudio ih na prodaju, policija je pronašla i oni će biti predati Udruženju za zaštitu životinja ORPAK a zatim i Zooplanet-u iz Niša koji će ih odgajati i vratiti u prirodu.

„Tokom sastanka, policiji je predstavljen slučaj „prodaje lisica“ koje smo objavili i odmah su preduzete sve mere kako bi se delo sankcionisalo, pripadnici navedene organizacione jedinice su izašli na lice mesta i oduzeli 2 bebe lisice, za ostale još uvek nema saznanja gde su. Tužilac je rekao da da je delo prekršajno, zbog čega će se ORPAK žaliti i podneti Krivičnu prijavu, jer po Krivičnom zakoniku čl. 276 stav 2 citiramo: (2) Ko neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ubije ili rani divljač ili je UHVATI ŽIVU, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine a na osnovu čl. 82 stav 72 Zakona o dobrobiti životinja je zabranjeno držanje divljih životinja ukoliko ne postoji ovlašćenje Ministarstva, takođe ćemo zahtevati od Lovačkog udruženja iz Aleksandrovca čiji je lovočuvar bio na terenu prilikom oduzimanja da se otkrije gde je još mladunčad lisica sakriveno jer ćemo ukoliko se ne nađu teretiti i lice koje je objavilo oglas i za krivično delo čl. 269 Krivičnog zakonika. U saradnji sa RVIom Kruševac je dobijeno ovkašćenje i naloženo Lovačkom udruženju iz Aleksandrovca da se dva mladunca predaju ORPAK organizaciji, kako bi ih odvezli u Niš u Zooplanet nakon čega će oni preuzeti dalju brigu o njima do povratka u prirodno stanište. Čekamo mladunčad da stignu u Kruševac, nakon čega krećemo za Niš“ objavila je organizacija ORPAK.

Inače, danas je ORPAK organizacija bila na nezvaničnom sastanaku u MUPu Kruševac i sa Načelnikom Policijske uprave Kruševac i predstavnikom Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP R Srbije. Na sastanku se razgovaralo o budućoj saradnji kako bi se zaustavila i sankcionisala sva dela koja su u suprotnosti zakonu, a odnose se na dobrobit, prava i zaštitu životinja.

Aktivisti za zaštitu životinja posebno su zahvalii angažovanju PU Kruševac i PS Aleksandrovac na brzoj i uspešnoj reakciji. U toku je potraga za još dva mladunca koja su prodata u Kruševcu.

Foto ORPAK

Prethodni tekstKrivična prijava protiv čoveka koji je mladunce lisice držao u zarobljeništvu
Sledeći tekstTelo Trajana Stamenkovića nađeno u kanalu za otpadne vode

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime