Pod Obrenovićem Srbija napravila sanitarni kordon i suzbila kugu

0

U izdanju Istorijskog arhiva u Jagodini a u ediciji nazvanoj „Istorija zdravstva u jagodinskom okrugu u 19. veku“ objavljena je knjiga „Kuga u Jagodini 1837. godine“. 

– Srbija je reagovala veoma brzo jer je našu državu vodio knez Miloš Obrenović koji je, uz pomoć nekoliko lekara pristiglih iz Habzburške monarhije, te uz veliki napor lokalnih i državnih službenika, uspeo da napravi neku vrstu sanitarnog kordona i kugu suzbije za svega nekoliko meseci. Do danas je to jedan od najboljih primera primene mera za suzbijanje zaraznih bolesti u istoriji zdravstva čitave Evrope – ističe urednik izdanja i direktor Istorijskog arhiva u Jagodini mr Dejan Tanić za Večernje novosti.

Autor knjige Dragoslav Dedić – uz podatak da su izveštaji sa podacima o kliničkom obliku kuge bili prvi sačuvani medicinski dokumenti poslati zvaničnoj vlasti – podseća na to da je preduzimljivi starešina varoši Stevča Mihajlović odmah potpuno izdvojio zaraženu kuću i zabranio da iz nje iko izađe. Dr Karl Nađ je obavestio kneza Miloša da se bolest proširila zbog običaja da rodbina celiva pokojnika, pa su sve zaražene kuće nadzirali stražari, svi zdravi koji su bili u rizičnom kontaktu su sakupljeni u jednu, a bolesni u drugu zgradu. Varoš je bila opkoljena sa svih strana, oko Jagodine su iskopani šančevi i postavljene barikade, pa niko mimo naoružanih stražara nije mogao ni da uđe, ni da izađe…

 

Prethodni tekstZa 6 dana iz saobraćaja isključeno 40 vozača zbog narkotika i 38 zbog nasilničke vožnje
Sledeći tekstPALMA: NEMAM PRAVO DA SE NE VAKCINIŠEM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime