POČINJE IZGRADNJA MIND PARK – A U KRAGUJEVCU

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas obeležžavanju početka radova na industrijskom kompleks Mind park, čija je izgradnja počela danas u Lužnicama kod Kragujevca, a koji je osmišljen kao grad u malom sa svim sadržajima koji su neophodni za svakodnevan život.

Pored toga, što će Mind park biti industrijski kompleks, on će se i utopiti u prirodni ambijent a posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine.

Prvi objekat u okviru parka trebalo bi, prema planu, da se završi u novembru ove godine, a izvođač radova je Tehnogradnja iz Kruševca.

U junu izgradnja upravne zgrade

U junu ove godine na površini od 10 hektara počeće izgradnja upravne zgrade Mind parka, a u sledećenoj fazi gradiće se dečije obdanište i polikliničko – dijagnostički centar, sa najsavremenijom opremom. Pored toga, Mind park će imati i centar za istraživanje, razvoj i edukaciju, učionice prostor za praktičnu nastavu i savremene laboratorije u kojima će mladi stručnjaci tragati za inovativnim rešenjima, načinima optimizacije procesa proizvodnje i dobijanja patenata kao i prostor za podršku start-ap projektima.

Kako navode iz Mind parka, u zgradi inžinjeringa radiće veliki broj inžinjera iz različitih oblast, a ne samo za potrebe industrije šinskih vozila. Predviđena je i izgradnja sportskih terena i multifunkcionalne hale, kao i izgradnja aerodromske piste. Investitor za projekat Mind park je kompanija „Mind Real Estate“ koja je deo Milanović Indrustries Gruop – Mind Group, koja je u vlasništvu Bratislava Milanovića.

– Na ovome radimo godinama i ovoj je jedna od ključnih stvari za razvoj i napredak Srbije i za povećanje bruto društvenog proizvoda – rekao je Aleksandar Vučić.

On je istakao da je ponosan što je „Simens“ došao u Kragujevac i što će, kako je naveo, ogroman broj ljudi da dobije posao.

– Jedino ne smemo da govorimo o broju radnika, biće veliki broj zaposlenih, i najveća fabrika u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji – najavio je Vučić.

Biće potrebno mnogo inženjera i obučenih radnika

Prema njegovim riječima, biće potrebno mnogo inženjera i obučenih radnika sa područja cele Šumadije. Predsednik Srbije je rekao da je do sada otvorio oko 90 fabrika i da je u tom segmentu današnji dan najvažniji.

– Doveli smo nešto što je najviše moguće – vrh piramide /među investitorima/ što smo mogli da dovedemo u zemlju – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je pomogla „Simensu“ infrastrukturnim radovima, a ne subvencijama. Vučić je najavio da će u uskoro u Pančevu biti realizovana još jedna velika inostrana investicija sa više od 1.000 zaposlenih.

Nemačka kompanija „Simens“ početkom februara završila je preuzimanje kragujevačke firme „Milanović inženjering“ koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih delova karoserije za šinska vozila. Firma „Milanović inženjering“ osnovana je 2001. godine, njen promet u 2016. iznosio je 15,3 miliona evra, a zapošljava oko 430 ljudi. „Simens“ ima Fabriku generatora u Subotici i u Srbiji zapošljava oko 1.500 ljudi.

blic.rs

FOTO VLADA SRBIJE/RAS SRBIJA
Prethodni tekstPROSIDBA – ŠEF ORKESTRA ZAPROSIO HORISTKINJU
Sledeći tekst„LIDL“ DOBIO GRAĐEVINSKU DOZVOLU U PARAĆINU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime