Počinje Animator FEST

0

Osmo izdanje Animator festa, evropskog festivala animiranog filma dece I mladih održaće se od 16 do 20. septembra u onlajn formatu ali sa manjim brojem projekcija u sali Kulturnog centra Jagodina.

Na festival je pristiglo 1156 filmova iz preko 70 zemalja sveta. Selekciona komisija odabala je 96 filmova za zvaničan takmičarski program i to; 43 filma u Kategoriji deca do 15 godina; 25 filmova  kategoriji mladi od 15 do 18 godina i 28 filmova u kategoriji Filmovi za decu i mlade.

Našažost, zbog složene epidemiološke situacije, ovaj festival proći će bez gostiju, koji su sastavni deo ovog festivala, koji ovde dolaze da predstave svoje škole i klubove, da razmenjuju iskustva i prave planove za dalju saradnju.

U sjajnom programu koji smo odbarali, na radost dece i  mladih I svih koji vole umetnost animacije, može se uživati u kućnim uslovima iz udobnosti fotelje, od 16. septembra na sajtu Animator festa, ali i na nekoliko živih  projekcija koje će biti organizovane od 17. septembra od 19. Septembra na nekoliko lokacija.

Filmove će pratiti i ocenjivati međunarodni stručni žiri u sastavu: Nikola Majdak, (Srbija), Miloš Tomić (Srbija) i Svetlana Andrijanovna (Rusija).

Masterklas radionicu vodiće Miloš Momić a u okviru pratećih programa održaće se izložba scenografija I likovnih predložaka iz animiranog filma “Trkija”, Marije Vulić.

Evropski festival animiranog filma dece i mladih – Animator fest osnovan je 2013. godine u cilju promocije nacionalne produkcije animiranih filmova dece do 18 godina. Zasnovan je na principu takmičarskog programa podeljenog u 2 kategorije: Filmovi dece do 15  godina i Filmovi mladih – od 15 do 18 godina,  uz brojne prateće programe: izložbe,

radionice, filmske retrospektive drugih filmskih festivala. Iako je prvobitno osmišljen kao kreativna platforma za popularizaciju i razvoj nacionalnog filmskog stvaralaštva, 2017. godine festival je prerastao u međunarodni kulturni događaj obogaćujući svoj takmičaski program evropskom selekcijom animiranih filmova dece i mladih.

2018. festival biva unapređen još jednom, trećom takmičarskom kategorijom autorskih filmova za decu i mlade.

Festival se održava u Jagodini svakog septembra uz podršku Ministarstva kulturure Republike Srbije i grada Jagodine. Promoviše umetnost animacije evropskih zemalja i služi kao mesto okupljanja mladih ljudi voljnih da razmenjuju i grade nove, kreativne ideje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime