PEĐI TRAJKOVIĆU JOŠ JEDNA NAGRADA – „MOMČILO TEŠIĆ“

0

Po uvidu u književna ostvarenja u oblasti beletristike za decu u prethodne dve godine, žiri u sastavu: Raša Popov (predsednik), Milijan Despotović i Branko Stevanović (članovi), jednoglasno je doneo odluku da Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za sezonu 2015/2016. bude dodeljena Gordani Maletić iz Beograda za roman „Legenda o neosvojivom gradu“ (Laguna, Beograd 2015) i Peđi Trajkoviću iz Jagodine za knjigu pesama „Svakog petka, utorkom u sredu“ (Zmajeve dečje igre, Novi Sad 2015).
Knjige koje su objavljene 2016. godine ostaju u konkurenciji za nagradu u sezoni 2016/2017.
Književna nagrada „Momčilo Tešić“ se dodeljuje domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost i duhovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se ugledna imena ovdašnje književne scene.

O  dobitnicima

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine, gde i danas živi. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Objavila je više od trideset autorskih knjiga. Najvažniji žanrovi u kojima se ogleda su: kratka priča, pripovetka i roman. Objavljuje i poeziju, putopise, razgovore s piscima, biografije i književnu kritiku. Priredila je više antologija proze i poezije za decu, kao i veliki broj knjiga za decu i odrasle drugih autora. Bavi se i prevodilačkim radom. Član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske. Dobitnica je niza uglednih priznanja i nagrada u oblasti književnosti za decu i mlade. Njene knjige „Spasonosna odluka“ i „Krađa vinčanske figurice“ nose oznaku White Ravens Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena, što ih je uvrstilo u među najbolje knjige za decu objavljene u svetu u 1998. i 2004. godini. Izvestan broj njenih priča za decu, kao i priređenih izdanja iz narodne i svetske književnosti preveden je na više evropskih jezika.

Peđa Trajković, pesnik, satiričar, dramski pisac, karikaturista, ilustrator za decu i prevodilac, rođen je u Kotoru 1956. godine, a od iste godine do danas živi u Jagodini. Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu. Objavio je više od četrdeset knjiga za decu i odrasle, a ilustrovao više od dvesta knjiga za druge autore. Osnivač je i scenarista prvog srpskog dečjeg kabarea „Šarena radionica“. Autor je više od dvadeset drama postavljenih na pozorišne scene u regionu, kao i većeg broja radio drama i dramskih minijatura. Bio je urednik i ilustrator književnih časopisa za decu „Gorocvet“ iz Jagodine i „Riznica“ iz Banje Luke. Ilustruje povremeno časopis „Neven“ iz Novog Sada. Urednik je i ilustrator elektronskog književnog časopisa „Slova na struju“. Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada i priznanja u svim oblastima kojima se bavi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime