Paraćinski „Bahus“ širi proizvodnju, nova firma, nova destilerija

0

Paraćinski „Bahus“ širom Srbije i regiona poznat po napicima Na eks, Vita Vita, Cokić na eksić proširen je na još jednu firmu „DM trgovina“ koja je vlasnik Destilerije. Proizvodnja domaćih rakija odličnog kvaliteta biće još jedna u nizu izuzetnih ponuda ovog kraja.

„Bahus“ postoji 28 godina i opstao je u povoljnim i manjem povoljnim vremenima koja su iza nas. Teško je bilo takmičiti se sa vodećim svetskim brendovima poput firmi „Koka kola “ i „Pepsi“ ali „Bahus“ je istrčao taj maraton, a trči i danas. I ne samo to. Oni otvaraju nove firme i šire svoje proizvodne kapacitete i celokupnu ponudu.

„Bahus danas ima 158 radnika, Destilerija ima četiri. Destilerija ne bi mogla da radi i opstane da nema iza sebe ozbiljnu firmu kao što je „Bahus“. Želeli smo da napravimo nešto što ćemo imati na lageru. Na srpskom tržištu danas je mnogo rakija koje nisu dobrog kvaliteta, a veliki je problem i to što ono što piše na etiketi nije u flaši. Mi smo imali ideju da vidimo šta je to što najbolje može da se napravi iz našeg voća. Eksperimentisali smo čisto za nas i sa voćem iz Grčke, ali mogu vam reći da je naše voće ipak najbolje. Dunje su druge vrste, nisu aromatične kao naše, a isto važi i za kajsije“ kaže Mladen Veljović.

„Bahus“ ima do 8 miliona bruto prihoda na nivou godine. Spada u red najuspešnijih srpskih preduzeća.

„Suočeni smo sa problem koji verujem imaju sve firme. Odlaze ljudi koji su završili škole. Svi koji voze kamione takodju su potencijali radnici u inostranstvu. Nekada smo pričali da je kod nas u Srbiji jeftino gorivo pa možemo da vozimo po jeftinijoj ceni, a sad smo došli u situaciju da je gorivo jeftinije u Austriji, Nemačkoj itd. I oni naše vozače plaćaju troduplo više. „Bahus“ još uvek nema problem da je ostao bez ljudi, ali gledano generalno, to jeste srpski problem“ kaže Veljović.

Paraćin ima nekoliko privrednika koji zapošljavaju veliki broj ljudi, više od 200 i 300 radnika, ali kako kaže Veljović, država favorizuje investitore iz inostranstva.

„Favorizovani su u odnosu na nas, domaće privrednike. Imamo i mi neke povoljnosti, ali nikad kao oni koji dolaze iz drugih zemalja. Jedno vreme oni su dobijali 10.000 po radniku, zašto nama ne daju pet ili bar tri hiljade? Stranci dođu, oforme posao, zaposle radnike, ali ono što zarade to ide van ove države“ kaže Veljović.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime