PARAĆINSKA POLICIJA DOZVOLJAVA SNS-U DA FOTOGRAFIŠE PRIVOĐENJA? VELJKOVIĆ NEĆE DA ODGOVARA NA PITANJA NOVINARA

2
U Paraćinu nije mnogo vremena prošlo od „Afere Hitna pomoć“ do nove afere ili kako se u ovom gradu to naziva – Slučaj užina. Neutralni posmatrači primetiće da je uvek umešano povereništvo Srpske napredne stranke koje u svim slučajevima i aferama napada lokalnu vlast. Da podsetimo, SNS je u ovoj opštini opozicija.
Slučaj užina zapravo je privodjenje člana Opštinskog veća Žarka Savića na informativni razgovor zbog, kako se tumači, benignog prekršaja prevoza dečje užine u neadekvatnom vozilu i od strane lica koje nije imalo dokument kojim se potvrdjuje da je on zvanični prevoznik. Žarko je naime učinio uslugu prijatelju Srdjanu Gligorijeviću, vlasniku pekare koja zvanično snabdeva paraćinske škole užinom, jer je ovaj morao da vozi ženu na pregled posle operacije vena. Neko ko budno prati sve učesnike u paraćinskoj vlasti i njihovo kretanje, taj prevoz prijavio je policiji.
Kako navodi izvor blizak istrazi, Bojan Veljković, nekadašnji radnik MUP – a umešan je najpre u vrbovanje a, kako kažu zatim i privođenje Žarka Savića.
„Iako je reč u suštini o banalnom prekršaju umesto sanitarne inspekcije angažovana je policija kako bi se „poslala poruka“ i bila napravljena fotografija „hapšenja“ ispred policijske stanice. Policajci koji su učestvovali u akciji imali su po prvi put „naređenje odozgo“ za ovakvo postupanje i sami su svesni da su bili učesnici političke manipulacije“ navodi naš izvor.
Naime, Bojan Veljković je kako kažu upućeni bio član SNS-a koji je kontaktirao Žarka Savića i dao mu rok da se izjasni o prelasku u SNS i sa drugim licima dolazio je i kod Savića kući. Kada Savić nije pristao na „preletanje“ akcija je pokrenuta.
„Bojan Veljković ranije je kao i Savić bio član i funkcioner G17+ i URS, obavljao dužnost i člana opštinskog veća i zamenika predsednika opštine Paraćin, pa je po osnovu tog poznanstva i angažovan od strane SNS u Paraćinu da kontaktira bivše članove G17+ i ponudi im prelazak u SNS“ tvrdi naš izvor.

Angažovanje Veljkovića u SNS-u u Paraćinu relativno je skorijeg datuma, u okviru najnovijeg talasa „političkih preletača“, a za dolazak u SNS kako kažu poznavaoci „nagrađen“ je mestom u UO Opšte Bolnice a tvrdi se da je u istom „paketu“ i navodno mesto predavača u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji koja je u javnosti poznata po „plejadi“ imena funkcionera SNS koja u školi predaju, od Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS, pa do Aleksandra Markovića, Vladmira Orlića, Ivana Bošnjaka…

Mi smo pokušali da stupimo u kontakt sa Bojanom Veljkovićem kako bi odgovorio na pitanja da li je tražio od Savića da pređe u SNS, da li mu je odredio rok do kada treba da odgovori i da li je pošto Savića nije odgovorio, prijavio Žarka i fotografisao ga bez njegovog znanja tokom privodjenja, kao i da li je policija učestvovala u tome što bi bila teška zloupotreba nadležnih institucija koje su u obavezi da ŠTITE građane i njihov identit, ali Veljković nije odgovarao na poruke u kojima smo ga zamolili za izjavu, čak i dali mogućnost da sam odredi kada je slobodan za razgovor sa novinarima.
„Sačekao me je policijski auto, a policajci su mi rekli da sam osumnjičen da spremam hranu za školu, što je totalna neistina. Izašao sam u susret prijatelju koji inače zvanično dostavlja užinu školi, a koji me je zamolio da zbog lošeg zdravstvenog stanja supruge koja vozi to dostavno vozilo, tog jutra ja prevezem kutije sa užinom. Naravno da sam izašao u susret prijatelju da dostavim užinu kako deca ne bi bila gladna. Medjutim, i jedna takva mala usluga prijatelju poslužila je političkim neistomišljenicima koji su je zloupotrebili. Dan pre toga, u četvrtak istekao je rok, kako mi je poručeno, da predjem u SNS u Paraćinu. Privodjenje je izvršeno u petak“ rekao je Žarko Savić član Opštinskog veća i član Porketa „Zdrava priča“ koji učestvuje u vlasti u ovom gradu a koju predvodi Saša Paunović, već mnogo puta napadan od strane naprednjaka u Paraćinu.
Žarko Savić rekao je medijima da je rok koji mu je određen bio prošli četvrtak, a kada nije odgovorio, u petak je priveden. Ovaj slučaj u Paraćinu izlazi iz zone političkih „nameštaljki“ i dobija mnogo veću težinu, jer ukoliko je istina da član jedne stranke može da uplate i organizuje policiju da širi strah medju običnim građanima i privodi ih na informativni razgovor, onda se policija Srbije diskredituje u potpunosti. Poznato je da gradjani Srbije najviše veruju policiji i vojsci, a ovakve afere narušavaju ugled institucija koje imaju najveću odgovornost i izvršnu vlast.
Ukoliko se pak ispostavi da je fotografiju privodjenja napravio policajac, a zatim je dostavio lažnim medijima koji organizuju političke hajke, onda se sa punim pravom očekuje od Ministarstva policije da sprovede postupak i utvrdi istinu kao i da takve policajce zauvek protera iz službe koja se finansira iz džepova svih gradjana ove zemlje. Uloga policije je da štiti gradjane a ne da učestvuje u javnom ličnu pojedinaca.
A.Đ.
foto screenshot Vesti, Infocentrala, ilustracija

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstPaketi Centra za brigu o porodici podeljeni i osmi put u Svilajncu
Sledeći tekstPALMA PRED VIŠE OD 4 HILJADE LJUDI OTVORIO KANCELARIJU JEDINSTVENE SRBIJE U PARALIJI (VIDEO)

2 KOMENTARA

  1. A ako se ispostavi da navodi u tekstu nisu tacni, da li ce novinar ili portal javno da se izvine policajcima za javne optuzbe i da snose odgovornost za to?Ili pak oni mogu da pisu i pljuju po svima bez ikakvih dokaza?

    • Postovani, postujuci strogo Zakon o javnom informisanju, u ovom tekstu se nista ne tvrdi, vec postoji sumnja da se nesto dogodilo. Ali nadlezni ce svakako odgovoriti na ovu sumnju. Mi smo dali priliku akterima ovog dogadjaja da odgovore na pitanja, neki su pristali neki nisu. Kao novinari nekoliko puta smo se nasli u sutuaciji da nam policija ne dozvoljava da fotografisemo necije privodjenje ili hapsenje, zato i jeste cudno da je u ovom slucaju to bilo dozvoljeno. Policija ne dozvoljava fotografisanje ni saobracajne nesrece dok se ne zavrsi uvidjaj, a zaista ce Vam svaki novinar u ovoj zemlji reci da mu nikada policija nije dozvolila da fotografise privodjenje nekog lica, za koje ne samo da nije potvrdjeno vrsenje krivicnog dela vec to lice nije ni uhapseno. Policija ima stroga pravila kada se o ovakvim stvarima radi. Samo i iskljucivo kada je presuda nekom licu pravosnazna (dakle kada sa zavrsi kompletan sudski proces), mi imamo slobodu da fotografisemo i objavimo identitet te osobe. Svakako neka nadlezni odgovore na sva pitanja na koja javnost ima prava da zna odgovore. Hvala na sugestiji, na portalu ce sve u vezi sa ovim dogadjajem i ubuduće biti objavljeno.
      urednistvo Infocentrale

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime