PARAĆINCI POTPISUJU PETICIJU PROTIV IZGRADNJE MHE NA GRZI, MOŽE SE UKLJUČITI I DIJASPORA

1

Presdednik Alternativnog parlamenta građana Milan Ilić pozvao je Paraćince da daju svoj potpis protiv izgardnje Mini hidroelektrane na Grzi.

„Izvesni Miloš Matejić iz sela kod Topole dobio je dozvoli nadležnih ministarstava da može na Grzi kod Paraćina da napravi mini hidorelektranu i to na taj način što će da postavi cevi u gornjem jezeru prečnika 90 cm i crpe vodu. Postavlja se pitanje zašto taj gospodin nije dobio dozvolu da to radi u svojoj opštini nego je baš došao u Paraćin. Ali tamo su reke zaštićene zakonom i broj građana bi se protiv toga oštro pobunio.

Ilić je pozvao građane Paraćina da potpišu peticiju u utorak u minut do 12 u prostoriji koalicije Svi za Paraćin preko puta crkve. Potpisivanje će trajati mesec dana a i dijaspora će moći da učestvuje elektronskim potpisima.

Predsednik ove opštine Saša Paunović rekao je za Danas da MHE na Grzi nije potrebna ovoj opštini i da se on lično ne zalaže za izgradnju posebno ako će ona ugroziti životnu sredinu paračinskog turističkog bisera.

„Izletište kao celina mnogo je važnije za našu zajednicu od jedne mini hidroelektrane. Međutim, to je moj lični stav ali ako je neko dobio dozvolu nadležnih ministarstava da to radi, on to može uraditi bez obzira da li se predsedniku opštine to dopada ili ne“ rekao je Paunović.

Paraćinci su prema prvim reakcijama koje se mogu videti na društvenim mrežama, oštro protiv izgradnje MHE na Grzi.

Spomenik prirode vrelo Grza je uređen prethodne dve godine sredstvima opštine Paraćin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Uređeni su kilometri pešačkih staza i izvor reke Grze gde posetioci, rekreativci i planinari mogu da uživaju. Nalazi se zapadno od Paraćina, na 17–om kilometru puta Paraćin – Zaječar. Izletište Grza, koje se nalazi na 400 metara nadmorske visine, prepoznatljiva je po izuzetnoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime