PAPRIKE RODILE K’O NIKAD

0

Poljoprivrednik Toplica Cvejić iz Šuljkovca, kod Jagodine, sa 55 ari zemljišta ostvario je prinos paprike od 25 tona

„Paprika je ove godine izuzetno rodila, sa 55 ari ostvariću rod od 25 tona, a već sam ubrao deset tona“, rekao je Cvejić za Kurir, na njivi gde je danas sa četiri sezonska radnika bere papriku.Reč je o sortama „dukat“ i „kutrog“, namenjenih isključivo za ajvar, dodao je on.

paprike„Trenutna cena paprike, na gradskoj pijaci u Jagodini, najvećoj u ovom delu Srbije, je 40 do 50 dinara, a na veliko ja prodajem 38 do 40 dinara“, rekao je Cvejić, čija je njiva zasađena paprikom, na oko kilometer od pijace.

On je dodao da je ovo zemljište na periferiji Jagodine kupio da gradi kuću, ali je odustao i na njemu gaju povrće.“Velika su ulaganja u papriku, uložio sam 250.000 dinara na 55 ari, ali rod je dobar, vratiću uloženo i zaraditi nešto“, kaže Cvejić.“Moje se kolege žale, ali nije loše, žale se jer seljak bi uvek hteo više, ako zaradi evro, on kaže zašto nisma evro i po“, rekao je Cvejić.

Cvejić ima 40 godina, a u poljoprivrednu proizvodnju, kako je rekao, uključeni su svi u kući: supruga, kćerka, otac i majka.“Ove godine sam imao i ekstra rod lubenica zasađenih na blizu dva hektara, bile su teške od osam do 25 kilograma“, kaže Cvejić.

On dodaje da je ove godine zasadio rani i jesenji kupus, na oko hektar, pšenicu na oko pet hektara i kukuruz na oko tri hektara.Zarade ima, da nema nebi radili, nije nešto, zbog nepovoljnog odnosa cene reprodukcijskih materijala i proizvodnje, ali pokrivamo uloženo u proizvodnju i „nešto zaradimo“, zaključio je Cvejić.

kurir.rs

Tanjug, foto Dušan Aničić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime