OSLOBOĐENO 350 DECE VOJNIKA

0

Naoružane grupe u Centralnoafričkoj Republici oslobodile više od 350 dece vojnika, u najvećoj takvoj akciji od kada je zemlju, krajem 2013. zahvatilo sektaško nasilje.

Kako je saopštio Unicef, tri odvojene ceremonije održane su u blizini grada Bambari, na kojima su deca napustila i hrišćanske i muslimanske pobunjeničke grupe, koje su se ranije ujedinile i kratko vladale zemljom, prenosi Tanjug.

Neka od oslobođene dece, koja su predata Unicefu, imaju samo 12 godina, a socijalne službe pokušaće da ih povežu sa rodbinom ili će ostati u hraniteljskim porodicama, dok njihove ne budu pronađene.

„Oslobađanje ove dece, u istom danu, posle dve godine žestokih borbi, pravi je korak ka miru“, rekao je predstavnik Unicefa Malik Fal.

Unicef, međutim, veruje da se i na strani hrišćana i na strani muslimana, još bori oko 6.000 dece, od kojih neka rade kao kuvari ili kuriri, dok su devojčice često seksualno zlostavljane.

Dogovor o oslobađanju dece, naoružane grupe postigle su početkom meseca, kada su se dogovorile i da polože oružje, što se ranije završavalo neuspehom.

RTS

Prethodni tekstPARAĆIN OBELEŽIO GODIŠNJICU OD STRAŠNIH POPLAVA
Sledeći tekstRUKOMET DANAS U 16

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime