OSAM USLOVA EU ZA SRBIJU, PASOŠI ZA KOSOVO

0

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Prema saznanjima „Blica”, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu.
Očekuju da se završi izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Takođe, traže da Beograd sprovede sve što je dogovoreno s Prištinom na polju telekomunikacija, energetike, izgradnje stalnih administrativnih prelaza.

1. Nacrt statuta Zajednice srpskih opština
2. Primena dogovora o telefoniji – pozivni broj za Kosovo
3. Primena postignutih dogovora o energetici
4. Izgradnja stalnih prelaza između Srbije i Kosova
5. Blokiranje ilegalnih prelaza „zbog šverca“
6. Prihvatanje pasoša Kosova na granicama Srbije
7. Učešće Prištine u svim oblicima saradnje u regionu
8. Regulisanje Parka mira u severnoj Mitrovici

Među zahtevima su i blokiranje ilegalnih prelaza, prihvatanje kosovskih dokumenata na prelazima s inostranstvom, puno uključivanje Kosova u regionalnu saradnju. Tu spada i regulisanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kojem se protivi Priština.
Nezadovoljni
Vlastima u Beogradu je iz EU poručeno da evropski partneri nisu zadovoljni stepenom primene dogovora iz Brisela. Iako su ovi uslovi iznova ponovljeni srpskim vlastima, poznati su i odranije.
Prvo o Kosovu
Puno ispunjavanje Briselskog sporazuma posebno je važno Nemačkoj.
Vlasti u Berlinu, i vlada kancelarke Angele Merkel i parlamentarci iz Bundestaga, smatraju da u pregovorima EU i Srbije prvo treba da se otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova. Za otvaranje tog poglavlja je, međutim, neophodno da se primenjuju do sada postignuti dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.
Komesar za proširenje EU Johanes Han kazao je da, iako Kosovo još nema vladu, postoje stvari koje Beograd može sam da uradi.
Čekajući Prištinu
– Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi i, u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces – izjavio je Han prilikom nedavne posete Srbiji.
Zapadne zvaničnike izgleda da malo brine to što dijalog već pola godine stoji jer Kosovo nema novu vladu.
Odmah posle martovskih izbora u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su rekli da žele da se dijalog s Prištinom nastavi što pre.

Međutim, na Kosovu je u toku proleća bila kampanja za parlamentarne izbore, na kojima se glasalo u junu, a od tada do danas tamošnje stranke nisu u stanju da se dogovore o novoj vladajućoj koaliciji.
Prema poslednjim informacijama, konstituisanje skupštine Kosova trebalo bi da bude završeno do kraja nedelje. U tom roku će se DPK Hašima Tačija i DSK Ise Mustafe dogovoriti o programu i sastavu vlade.
Mustafa i Tači još pregovaraju ko će od njih dvojice biti premijer.

Željka Jevtić, Nikola Tomić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime