ODRŽANA BERZA SITNIH ŽIVOTINJA

0

Na platou sportske hale JASSA, Udruženje uzgajivača sitnih životinja „ZOO“ iz Jagodine organizovalo je izložbeno-prodajnu jesenju berzu svojih atraktivnih ljubimaca. Inače, ovo Udružennje osnovano je marta ove godine – okuplja pedesetak članova iz celog Pomoravlja, a ovakve manifestacije ogranizuje dva puta godišnje – poslednje nedelje aprila i septembra.

sitne_zivotinjePo idealnom vremenu, ovojesenja berza privukla je u Jagodinu preko dve stotine izlagača iz cele Srbije, a njihovi atraktivni eksponati privukli su veliku pažnju i ne samo ovdašnje publike, među kojom je bilo najviše mladih, odnosno dece, koji eto imali priliku da vide i pomiluju neke od životinja koje su dosad samo gledali u filmovima i slikovnicama, a neki od roditelja nisu odoleli njihovoj želji da u svoj dom usele novog stanara, ili kako se to obično kaže – kućnog, ili baštenskog ljubimca.

Ipak, najviše je bilo ptica, a dominirale su razne vrste papagaja, pogotovo onih srednje veličine koje su plenile pažnju svojim egzotičnim bojama i glasovima. Od sitnijih rasa svojim cvrkutom su se izdvajali kanarinci, zebe i štiglici, a viđeni su i „dijamant“ golubovi, nešto veći od običnog vrapca, kao i njihovi mnogo krupniji srodnici.

U kategoriji živine po svojoj veličini i snazi izvodio se pevac rase „brama“, koji dostiže težinu do 9 kilograma, a kojeg je sa kokama istog rodoslova izložio Nenad Tomić iz Lapova. Za stariju publiku zanimljiva su bila i vijetnamska prasad, uzgajivača Gorana Cvetkovića iz Batočine, koja su po kvalitetu mesa, odnosno pozitivnog holesterola, najsličniji našoj mangulici i dostižu do 50 kilograma težine.

izvor Novi put

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime