Održan pomen novinaru Milanu Pantiću

0

Na Gradskom groblju u Jagodini danas je održan pomen novinaru Milanu Pantiću, koji je ubijen 11. juna 2001. godine ispred zgrade u kojoj je živeo u Jagodini.

Pomenu i polaganju venaca i cveća kraj biste Milana Pantića prisustvovali su članovi porodice i kolege novinari, a prisutnima su se obratili Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Živojin Rakočević, predsednik UNS-a i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a. 

„Ove godine smo obeležili i godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije, a ovaj transparent koji i danas držimo u Jagodini, a na kome piše ‘Istina je naša pobeda’ je bio i na tom pomenu. Drago mi je da je danas i na ovoj komemoraciji posvećenoj Milanu Pantiću veliki broj kolega, ali to očigledno nije dovoljno. Mi tu istinu već znamo, nama je važna pravda, u ovom slučaju da počinioci i nalogodavci budu u zatvoru“, rekao je Matić.

On je kazao da se očekuje da će međunarodna podrška u ovom slučaju, jer je, kako je naveo, „očigledno da nemamo dovoljno političke rešenosti i volje u našoj zemlji da se ovaj slučaj privede kraju“, biti veoma važna u narednom periodu. 

„Očekujemo osuđujuću konačnu presudu u slučaju Slavka Ćuruvije i očekujemo podizanje optužnice za slučaj ubistva našeg kolege Milana Pantića. Ostaćemo čvrsto vezani za uverenje da je nekažnjivost apsolutno nedopustiva jer ona samo produkuje novo nasilje“, rekao je Matić.

On je dodao i da je Srbija ustala protiv nasilja, kako je istakao, u jednom velikom kapacitetu.

„Očigledno da se nasilje prelilo ne samo kada je reč o novinarima već i drugim segmentima života. Ni škole nam nisu bezbedno mesto. Upravo zbog toga, pored istine i pravda je veoma važna, moramo se za nju boriti“, poručio je Matić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević istakao je da „ako nema pravde za najpoštenijeg među nama onda naše društvo nema budućnost.“ 

„Ako se ne reši sudbina Milana Pantića mi ćemo imati tešku mrlju da nismo uradili gotovo ništa da onaj koji je simbol pravde, istine i borbe protiv korupcije, ostane u nepostojanju. Današnji skup je dokaz da tu istinu ne možemo zaboraviti i da je ta pravda – pravda svakog od nas. Onog trenutka kada tužilaštvo konačno preuzme slučaj znaćemo da smo krenuli ka nadi. Ali potpuno je jasno da ukoliko Tužilaštvo za organizovani kriminal ne počne da radi, da ćemo mi stajati pred zidom nepravde i neistine i dubokog poniženja koje će trajno frustrirati ne samo ovu zajednicu već kompletno naše društvo“, istakao je predsednik UNS-a.

Okupljenima se obratio i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić koji je podsetio da je 22 godine prošlo od ubistva Milana Pantića, ali i dalje bez kazne za izvršioce i nalogodavce.

Izvor: Tanjug

Foto mediji

 
Prethodni tekstOdređen pritvor osumnjičenom da je nelegalno uzgajao pse i koristio ih za borbe
Sledeći tekstReagovanje Kluba novinara Pomoravlja: Nekrofilno ponašanje političara na obeležavanju 22. godišnjice od ubistva Pantića

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime