Održan novi protest u Beogradu – Za bezopasan vazduh

0

U Beogradu je održan protest u organizaciji „Eko straže“ pod sloganom „Za bezopasan vazduh“. Glavni zahtevi okupljenih su da Agencija za zaštitu životne sredine vrati gornju granicu kategorije indeksa kvaliteta vazduha za PM čestice na prethodno važeće vrednosti – odnosno sa 55 na 44 mikrograma po kubnom metru. Oni traže i da se preusmeri kupljeni uređaj za prećišćavanje vazduha iz državnih i lokalnih institucija u vrtiće škole i bolnice i da se zabrani prodaja neadekvatnih energenata za ložišta u domaćinstvima. Posle govora krenula je protestna šetnja do Skupštine i Predsedništva. Nakon blokade Slavije, poručili su da će novi protesti biti održani za dve nedelje.

„Predsedniče, mi smo ti koje zovete politikantima i stranim agenturama. Po Ustavu imamo pravo da dišemo zdrav vazduh, pa kakav ste vi to predsednik ako ne poštujete Ustav? Mi nećemo u ekološko izbeglištvo. Ovo je malo i naša zemlja, rešili smo da se borimo“, poručio je Bojan Simišić iz Eko straže.

Milica Lukić, naučna saradnica Fakulteta za geografiju poručila je vlastima da su učesnike protesta isterali na ulicu da se bore za osnovno ludsko pravo – dostojanstven život.

„Po treći put izlazimo na ulicu da tražimo pravo na čist vazduh, da li je to civilizacijsko dostignuće Srbije u 21. veku“, zapitala je.

Ona je ukazala da je Zakon o integrisanom upravljanju i kontroli zagađivača životne sredine usvojen u Skupštini bez javne rasprave a da je u pitanju zakon koji izdaje dozvole za najveće zagađivače u Srbiji, ali da te dozvole najveći zagađivači nemaju.

Država, kako je rekla, odlaže sprovođenje zakona jer ne može da natera najveće zagađivače da pribave dozvole za rad.

Prethodni tekstReporter N1 podneo prijavu zbog napada u Gornjoj Sabanti
Sledeći tekstVučić: Prekršili Ustav jer su ugrozili slobodu kretanja, Vulin: Hteli da zaustave dolazak pristalica SNS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime