Naslovna Istaknuto OD JULA ZABRANA SOLARIJUMA ZA MLAĐE OD 18 GODINA

OD JULA ZABRANA SOLARIJUMA ZA MLAĐE OD 18 GODINA

0

Prihvaćena inicijativa dermatovenerologa, korišćenje solarijuma biće zabranjeno mlađima od 18 godina. Ovi uređaji odgovorni za više od 450.000 slučajeva smrtonosnog melanoma godišnje u svetu.

MLAĐIMA od 18 godina, najverovatnije već od jula, u Srbiji će biti zabranjena upotreba solarijuma, koje je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, i čitav svet ih postepeno zabranjuje. Stariji će i dalje moći da se „kvarcuju“, ali samo ako prethodno potpišu pristanak da su upoznati sa svim mogućim rizicima aparata sa solarnim lampama.

U Ministarstvu zdravlja „Novostima“ je u sredu potvrđeno da je u toku formiranje radne grupe koju će sačinjavati predstavnici ovog ministarstva, Udruženja dermatovenerologa, Privredne komore i Udruženja kozmetičara, koja bi trebalo da sačini predlog pravilnika o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma.

– Inicijativa Udruženja dermatovenerologa Srbije da se organiči upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina dobila je podršku relevantnih državnih organa, i radi se na implementiranju ove odredbe u odgovarajuće zakonske okvire – kaže docent dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Kad je nedavno zatražila da se mladima zabrani upotreba solarijuma, struka se vodila činjenicom da je utvrđeno kako je korišćenje solarijuma svake godine u svetu odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma, najtežeg raka kože, i da samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od ove bolesti.

– Planiramo da krajem juna počnemo izradu pravilnika da bismo i stručno i normativno uredili oblast koja je sada neuređena – kaže za „Novosti“ dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja i načelnik sektora za inspekcijske poslove. – Ideja je da se mlađima od 18 godina zabrani upotreba solarijuma, osim uz pristanak roditelja, a da se, uz pomoć struke, uspostave kriterijumi prema tipu kože o dužini izlaganja solarnim lampama, i kontraindikacijama za upotrebu ovih aparata.

Zabrana upotrebe solarijuma pre 18. godine je već na snazi u gotovo svim zemljama EU, a u Australiji je od januara prošle godine uvedena potpuna zabrana njihove upotrebe i prodaje.

novosti.rs

Prethodni tekstBESPLATNI PREGLEDI MLADEŽA KOD DR JASMINE GOLUBOVIĆ
Sledeći tekstU SUBOTU VEDRO, U NEDELJU OBLAČNO SA KIŠOM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime