OD 1.JANUARA NOVI PRAVILNIK O KVALITETU MEDA

0

Nakon usaglašavanja teksta Pravilnika između SPOS-a i Ministarstva poljoprivrede, ministarka poljoprivrede donela je novi Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela, koji stupa na snagu 1. januara 2016. godine. Ovaj Pravilnik umnogome će olakšati plasman meda, ali i doprineti suzbijanju falisifikata na tržištu.

Došlo je do bitne izmene pravilnika koja će omogućiti punu primenu analize na stabilne izotope u skladu sa svim međunarodnim pravilima i preporukama, i to na način koji omogućuje primenu eventualnih novih i modernijih metoda u budućnosti, bez nužne promene nacionalnog zakonodavstva. Od stupanja na snagu novog pravilnika, pred inspektorima i potrošačima pojaviće se konačno jedna sasvim nova mogućnost – definitivno i nedvosmisleno utvrđivanje i suzbijanje falsifikata meda. Na pčelarima i potrošačima je da prijave svaku sumnju na neispravnost meda na tržištu, a načelnica veterinarske inspekcije je čvrsto obećala da će inspekcija reagovati na svaku prijavu SPOS-a i obraditi je do kraja, odnosno da će nakon utvrđivanja opravdane sumnje na prirodnost meda u okviru standardnih analiza, slati uzorke i na analizu na stabilne izotope u inostranstvo, dok se ne akredituju naše laboratorije.

Kada novi pravilnik bude stupio na snagu, SPOS će godinu dana nadzirati stanje na tržištu, radiće sopstvene kontrolne analize kako bi dolazio do informacija o realnom stanju na tržištu, i nakon godinu dana doneti odluku o daljim aktivnostima na suzbijanju pošasti falsifikovanja meda, koja je najveća pretnja srpskom pčelarstvu.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime