Ocu koji je ubio dete bilo zabranjeno da viđa majku zbog nasilja ali institucije nisu razmatrale bezbednost njihovog deteta

0

Sve državne institucije koji su zadužene za brigu o žrtvama porodičnog nasilja, zakazale su u slučaju zločina u Vršcu, izvršenog 4. oktobra kada je Marko Budimirović (35) udavio svoju dvoipogodišnju ćerku, a zatim se ubio – pokazuje dokumentacija u koju su novinari Insajdera imali uvid.

Nijedna od državnih institucija, od momenta kada je majka prijavila supruga za nasilje u porodici, nije u fokus rada uzela bezbednost deteta, niti je dete tretirano kao moguća žrtva.

Zakazali su policija, Koordinaciono telo za rodno zasnovano nasilje u osnovnom javnom tužilaštvu, sud a pre svih  Centar za socijalni rad. 

Ministarstvo za socijalnu politiku donelo je 2019. godine obaveznu instrukciju koja je upućena svim centrima za socijalni rad a koja glasi: „Deca koja prisustvuju porodičnom nasilju se uvek i bez izuzetaka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja“.

Međutim, prema zvaničnoj dokumentaciji brojnih institucija, bezbednosni rizik kada je u pitanju dvoipogodišnja ćerka Marka i Suzane Budimirović, nijednog trenutka nije razmatran. 

Marko Budimirović je 4. oktobra u iznajmljenom stanu u Vršcu zadavio ćerku, a zatim se obesio. Svojoj supruzi Suzani, majci deteta neposredno pre zločina poslao je SMS poruku u kojoj je najavio da će ubiti dete i sebe. Ona je odmah pozvala policiju, koja je po dolasku u stan zatekla prizor, nažalost već izvršenog zločina.

Inspekcija Pokrajinskog sekretarija za socijalnu politiku je kontrolom aktivnosti Centra za socijalni rad u Vršcu, u čiji dokumentaciju je „Insajder“ imao uvid utvrdila da je majka ubijene devojčice u ovoj instituciji bila dva puta. Nakon sto je 30. aprila prijavila policiji supruga za nasilje i 2. juna ove godine. Ispostavilo se međutim da nakon toga Centar nijednom nije kontaktirao Suzanu, iako je bio dužan da proveri izvršenje bezbednosnih mera koji je u međuvremenu sud izrekao njenom suprugu.

Iz celokupne dokumentacije očigledno je da su se i policija i tužilaštvo i sud i Centar za socijalni rad bavili samo bezbednošću Suzane Budimirović. Bezbednošću, njene ćerke, niko.       

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku je o nalazima inspekcijskog nadzora za ponedeljak 10. oktobra najavio konferenciju na novinare. 

Izvor: Insajder

 

Prethodni tekstPisma čitalaca – „Zlatni komšija“ iz Vuka Karadžića truje pse, vređa žene i gađa decu
Sledeći tekst„Orlovima“ komšijski dueli i Litvanija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime