„NOVINARI NE KLEČE“ – TEŽINA GAŠIĆEVE UVREDE NIJE SHVAĆENA

1

Predstavnici Inicijative „Novinari ne kleče“ predali su danas Vladi Srbije spisak zahteva za premijera Aleksandra Vučića i šest resornih ministara, a u 19.00 sati organizovaće novi protest na kojem će pored ostalog biti ukazano na sve gori položaj profesije. Protest će se održati i u nekoliko gradova Srbije, među kojima je i Jagodina. Pozivamo medijske radnike da podrže protest jer kako je u najavi protesta navedeno, skupštinska rasprava i pored smene ministra odbrane Bratislava Gašića nije pokazala da „većina poslanika, kao ni sam premijer, nisu razumeli težinu uvrede koju je Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji“.

Pismo sa zahtevima biće upućeno ministrima unutrašnjih poslova, rada i zapošljavanja, finansija, privrede, kulture i informisanja, kao i potpredsednici Vlade Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

U pismu premijeru i resornim ministrima, biće zatraženo da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku napednu stranku kako bi zadržali posao, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u pojedinim medijima.

Novinari će od premijera i ministara zatražiti i da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva od ministra privrede Željka Sertića da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija.

Od ministra finansija Dušana Vujovića, okupljeni u toj inicijativi, zatražiće da sprovede kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića biće zatraženo da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju.

Inicijativa će zatražiti i da ministar Stefanović istraži ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije tog ministarstva.

Od ministra kulture i informisanja inicijativa zahtevaće se da prati da li su ispunjeni pomenuti zahtevi i da ukoliko zahtevi nisu ispunjeni da insisitira na njihovoj realizaciji.

Protest pod nazivom „Novinari ne kleče – Još ste nam ostali dužni“ zakazan je za večeras u 19.00 časova ispred zgrade Vlade Srbije, a iz inicijative su najavili da će „dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima“.

Skupština Srbije je u petak, 5. februara razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao „da voli novinarke koje lako kleknu“.

1 KOMENTAR

  1. Muka mi je više od naših novinara , pljuvača ,različito ideološki obojenih ,često nepismenih . Kako nemaju slobodu govora , ova vlast se od pljuvanja i ne vidi ,toliko blaćenja vlasti do sada nismo videli , cela Srbija je poludela od zlobe i piskaranja . Vazno je da svi traže prava a niko ne radi i ne snosi odgovornost.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime