„NOVINARI NE KLEČE“ – TEŽINA GAŠIĆEVE UVREDE NIJE SHVAĆENA

1

Predstavnici Inicijative „Novinari ne kleče“ predali su danas Vladi Srbije spisak zahteva za premijera Aleksandra Vučića i šest resornih ministara, a u 19.00 sati organizovaće novi protest na kojem će pored ostalog biti ukazano na sve gori položaj profesije. Protest će se održati i u nekoliko gradova Srbije, među kojima je i Jagodina. Pozivamo medijske radnike da podrže protest jer kako je u najavi protesta navedeno, skupštinska rasprava i pored smene ministra odbrane Bratislava Gašića nije pokazala da „većina poslanika, kao ni sam premijer, nisu razumeli težinu uvrede koju je Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji“.

Pismo sa zahtevima biće upućeno ministrima unutrašnjih poslova, rada i zapošljavanja, finansija, privrede, kulture i informisanja, kao i potpredsednici Vlade Srbije i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

U pismu premijeru i resornim ministrima, biće zatraženo da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku napednu stranku kako bi zadržali posao, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u pojedinim medijima.

Novinari će od premijera i ministara zatražiti i da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva od ministra privrede Željka Sertića da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija.

Od ministra finansija Dušana Vujovića, okupljeni u toj inicijativi, zatražiće da sprovede kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića biće zatraženo da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju.

Inicijativa će zatražiti i da ministar Stefanović istraži ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije tog ministarstva.

Od ministra kulture i informisanja inicijativa zahtevaće se da prati da li su ispunjeni pomenuti zahtevi i da ukoliko zahtevi nisu ispunjeni da insisitira na njihovoj realizaciji.

Protest pod nazivom „Novinari ne kleče – Još ste nam ostali dužni“ zakazan je za večeras u 19.00 časova ispred zgrade Vlade Srbije, a iz inicijative su najavili da će „dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima“.

Skupština Srbije je u petak, 5. februara razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao „da voli novinarke koje lako kleknu“.

Prethodni tekstRADNIK PUMPE „MIHAJLOVIĆ“ PRONAŠAO 5.050 EVRA I VRATIO VLASNIKU – POLJSKOM SVEŠTENIKU
Sledeći tekstPREMINUO CALE JANKOVIĆ KOME SU GRAĐANI I MILAN BIŠEVAC SKUPILI NOVČANU POMOĆ

1 KOMENTAR

  1. Muka mi je više od naših novinara , pljuvača ,različito ideološki obojenih ,često nepismenih . Kako nemaju slobodu govora , ova vlast se od pljuvanja i ne vidi ,toliko blaćenja vlasti do sada nismo videli , cela Srbija je poludela od zlobe i piskaranja . Vazno je da svi traže prava a niko ne radi i ne snosi odgovornost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime