NOVI GOCIN RECEPT: KAKO DA NAPRAVIMO DOMAĆI SIR I KAJMAK

1

Boraveći u selu Bioska na obroncima Zlatibora naučila sam od domaćice Milenije Janjić  kako se pravi sir i kajmak od ovčijeg mleka.

P2otrebno je oko 3-4 litra mleka, sveže pomuzenog pa skuvanog. Kada se dobro ohladi (u frižderu) i stvori se korica (najbolje je posle 24h), koricu skinuti i složiti u činijicu i posoliti i kajmak je gotov.

U mleko dodati 3 kašike „maje“  ili sirišta (može se kupiti u supermarketu), malo posoliti po ukusu, 4promešati i staviti na topao šporet na drva ili na električni  uključen na  jedinicu. Kada se mleko počne zgušnjavati , nožem iseći kocke da bi se lakše oslobodila surutka i ostaviti ga tako na toplom oko 1 sat. Kada se kocke zgusnu i  potpuno odvoje jedna od druge, izliti sir kroz specijalno platno koje jako liči na gazu ali je mnogo jače i čvršće. Sir umotan u to platno ostaviti na rešetkastoj posudi da se cedi a pritisnuti drvenom dasčicom koja specijalno služi za to i na koju se obično stavi kamen ili  (u ovom slučaju) lonče napunjeno vodom. Ostaviti tako da prenoći.  Ujutru imate mladi sir i kajmak za doručak.

5Isti postupak važi i za sir i kajmak od kravljeg mleka. Važno je da je mleko domaće punomasno ako  ikako možete da ga nabavite.6

Napomena – surutku ne bacati, zdrava je za piće  a i njom možete preliti sir da duže traje.

Uživajte!

 

piše Goca Janjić

8

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime