Boraveći u selu Bioska na obroncima Zlatibora naučila sam od domaćice Milenije Janjić kako se pravi sir i kajmak od ovčijeg mleka.
Potrebno je oko 3-4 litra mleka, sveže pomuzenog pa skuvanog. Kada se dobro ohladi (u frižderu) i stvori se korica (najbolje je posle 24h), koricu skinuti i složiti u činijicu i posoliti i kajmak je gotov.
U mleko dodati 3 kašike „maje“ ili sirišta (može se kupiti u supermarketu), malo posoliti po ukusu, promešati i staviti na topao šporet na drva ili na električni uključen na jedinicu. Kada se mleko počne zgušnjavati , nožem iseći kocke da bi se lakše oslobodila surutka i ostaviti ga tako na toplom oko 1 sat. Kada se kocke zgusnu i potpuno odvoje jedna od druge, izliti sir kroz specijalno platno koje jako liči na gazu ali je mnogo jače i čvršće. Sir umotan u to platno ostaviti na rešetkastoj posudi da se cedi a pritisnuti drvenom dasčicom koja specijalno služi za to i na koju se obično stavi kamen ili (u ovom slučaju) lonče napunjeno vodom. Ostaviti tako da prenoći. Ujutru imate mladi sir i kajmak za doručak.
Isti postupak važi i za sir i kajmak od kravljeg mleka. Važno je da je mleko domaće punomasno ako ikako možete da ga nabavite.
Napomena – surutku ne bacati, zdrava je za piće a i njom možete preliti sir da duže traje.
Uživajte!
piše Goca Janjić
Poštovana Gordano!Ja pratim vaši recepti od kako sam bio mali,pa me zanima da li ste u kakvom rodu s gospodžu Mileniju s obzir na prezimena?Napred hvala na odgovori!