“Epl paj ‘’ ili pita od jabuka je okrugla , pokrivena testom i punjena jabukama. Seče se na trouglove .Lako se i brzo pravi a izuzetnog je ukusa zahvaljujući kombinaciji začina koji se stavljaju u fil od jabuka.
Potrebno je za testo:
170 gr maslaca ili margarina
6 kašika ledeno hladne vode
1 kašika šećera
Oko 1 kg jabuka
Sok od jednog limuna
5 kašika šećera (po ukusu može i više )
1 kesica vanillin šećera
Na vrh kašičice cimeta i morskog orašćića
2 kašike griza
Džem od kajsija
100 gr prah šećera
Umutiti omekšali margarine ili maslaca sa šećerom I dodati vodu. Dodavati postepeno brašno i mešati varjačom a zatim i umesiti testo. Podeliti na dva dela – veći I manji. Veći deo rastanjiti oklagijom na peki papiru i obložiti dobro podmazan pleh. Jabuke oljuštiti, izrendati ili iseći na jako tanke listove. Izmešati ih sa limunovim sokom, šećerom, vanilom, grizom ,cimetom i morskim oraščićem. Razviti drugi deo testa na peki papiru i spustiti na fil. Čvrsto pritisnuti ivice i izbockati viljuškom odozgo. Peći u zagrejanoj pećnici na 200’ oko 40 min. Vrelu pitu premazati džemom od kajsija. Ohlađenu preliti glazurom od prah šećera (prah šećer umućen sa malo vode da može da se lepo razlije preko džema).
Preporuka : napravite 1 ½ meru, to je taman od celog pakovanja maslaca ili margarina. Prvo napravite testo i dok spremate fil od jabuka, neka odstoji u frižderu.
Prijatno!