NOĆ MUZEJA U POMORAVLJU

0

Muzeji i kulturne ustanove Pomoravskog okruga – Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Svilajnca, uključili su se u tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Noć muzeja“.

Interesovanje je veliko, od samog otvaranja, rečeno je Tanjugu u muzejima. Međutim, na licu mesta se nije mogao videti veliki broj posetilaca bar kada je Jagodina u pitanju. Takođe, muzeji su „lenjo“ uradili posao obaveštavanja građana šta nude u Noći muzeja.

U manifestaciju su se uključila tri muzeja u Jagodini – Zavičajni, Muzej voštanih figura i Muzej naivne i marginalne umetnosti sa veoma atraktivnim programima, Muzej „Horeum Margi“ u Ćupriji, Zavičajni muzej u Paraćinu i kulturne ustanove Svilajnca.

zavicajni
Zavičajni muzej

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, posetiocima uz stalnu postavku, upriličena je i izložba „Esnafskih pisma i diploma“, autora Mirjane Todorović, koja će biti otvorena i narednih meseci, rečeno je Tanjugu u ovoj ustanovi koja ove godine obeležava 60 godina rada.

muzja naive
Muzej naivne i marginalne umetnosti

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti (MNMU), uz stalnu postavku i studijsku izložbu, je priređena i izložba „Izložbena i izdavačka delatnost MNMU 1960.-2015 godine“, autora višeg kustosa Ivane Jovanović.

Ispred muzeja, pred početak manifestacije održana je „Dečija likovna radionica“, projekcija filma o radu MNMU, koncert Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ a od 21 sat biće održan i koncert tradicionalne muzike, grupe „Svarožići“.

U okviru ove manifestacije promovisan je i nulti broj novog dvojezičnog časopisa za naivnu i marginalnu umetnost „MNM Art“, koji je besplatno deljen posetiocima.
U MNMU traje manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“, koja se sprovodi na nacionalnom nivou u 65 muzjeskih i srodnih institucija sa 115 lokacija širom Srbije.
U Muzeju voštanih figura, jedinom u Srbiji, na programu je „Umetnost i kultura na prostoru centralne Srbije u srednjem veku“ u izvođenju učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, predvođenih profesoricom srpskog jezika i književnosti Anicom Milosavljević. Reč je o ličnostima Kneza Lazara, kneginje Milice, monahinje Jefimije i despota Stefana Lazarevića.

divljanova izlozba
Izložba Sretka Divljana u galeriji Centra za kulturu
muzej vostanih figura
Muzej voštanih figura

U Zavičajnom muzeju u Paraćinu otvorena je izložba „Srednjovekovno naoružanje“, a organizovano je i više interaktivnih likovnih radionica za sve uzraste, koje će potrajati duboko u noć.
Radnici Zavičajnog muzeja „Horeum Margi“ u Ćupriji, uz stalnu postvaku, priredili su i izložbu pod nazivom „Eros u umetnosti“ i izložbu fotografija sa konkursa.
Svilajnac nema muzej, ali su Magazin „Svila“ i Radio televizijska ustanova „Resava – Svitel“, upriličili izložbu pod nazivom „140 godina planinarstva u Srbiji“.

izvor Tanjug

Prethodni tekstZAPISI IZ PRIZEMLJA: KAKO JE PROPAO SMS
Sledeći tekstRADNIČKI : JAGODINA 0:0

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime