NINA KRSTIĆ: NAHRANITE DUŠU I VAN NOĆI MUZEJA

0
I ove godine Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini privukao je veliki broj posetilaca u Noći muzeja. Susret sa umetnikom, ovoga puta sa Životom Milanovićem- Zil Millano, koji je slikao pred radoznalim posetiocima, likovna radionica koja je i ove godine bila puna zainteresovane dece, projekcija filmova, stalna postavka deo su onoga što je MNMU ponudio. Tim povodom Slađana Savić razgovarala je sa direktorkom MNMU, Ninom Krstić.
mnmu 3Sve češće MNMU skreće pažnju velikim brojem projekata i aktivnosti, a u cilju povratka publike u muzeje. Koje projekte možete izdvojiti kao najuspešnije i da li ste zadovoljni odzivom posetilaca?

Zadovoljni smo posetiom MNMU i smatramo da su razlozi zainteresovanosti: Specifična likovna građa iz celog sveta, koju baštinimo smeštena na tri sprata reprezentativne građevine, smeštene u gradskom parku, koja datira iz 1929. godine a koja je  1985. proglašena spomenikom kulture; Monumentalne skulpture u holu, dvorištu i na postavci; bogata suvenirnica, bogata ponuda knjiga, kataloga, elektronskih izdanja, razglednica; sam objekat koji je spomenik kulture smešten u gradskom parku, svakako da budi interesovanje publike iz celog sveta. Publika nam je svih uzrasta, počev od najmlađih predškolskog uzrasta do periodičnih organizovanih grupnih i pojedinačnih poseta penzionera iz cele Srbije.
Naša publika voli tematske, multimedijalne projekte, a egzotičnost i vankonventivnost u slobodi umetničkog izraza umetnika čija dela čuvamo naročito privlače mlade. Sa njima imamo kontakta preko društvenih mreža, gde putem instagrama, raznih anketa saznajemo šta je najviše u sferi njihovog interesovanja.mnmu 2016
Svakako da najviše pažnje privlače velike medjunarodne manifestacije: izložbe kolonije i bijenala, grupne i samostalne izložbe velikih umetnika, koje priredjujemo u organizaciji MNMU u samom objektu i van Muzeja širom Srbije.
 MNMU promoviše i umetničku praksu u vidu internacionalne saradnje. Koja gostovanja su u pitanju i kakva su iskustva iz tih saradnji?
U zbirci MNMU ima i dela inostranih autora iz više od dvadesetak zemalja. Organizovanjem naših izložbi u svetu ( Pragu, Budimpešti, Beču, Bratislavi,Valeti, Parizu itd.), učešćem na velikim medjunarodnim manifestacijama u svetu ( trijenalnim, festivalima, grupnim i samostalnim izložbama) svakako da postajemo nezaobilazni deo velike evropske porodice, koja neguje ovu vrstu umetnosti. Zahvaljujući velikim umetnicima čija dela izlažemo, publikujemo, naši partneri iz inostranstva traže naše projekte. Od svog osnivanja MNMU je organizovao više od šest stotina izložbi u zemlji i inostranstvu.

Organizatori smo velikih periodičnim manifestacija kolonija i bijenala, a od ove godine trijenalno pratimo kontinuitet razvoja savremene likovnosti samoukih vizionara iz celog sveta. Zahvaljujući tome naša zbirka je svaki put bogatija za reprezentativna dela umetnika iz: Brazila, Rusije, Madjarske, Italije, Nemačke, Švedske, Turske, Francuske, Bugarske, Makedonije i još čitav niz zemalja.

Da li imate neku poruku za naše sugradjane i buduće posetioce Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini?

Da posećuju hramove kulture i van Noći muzeja, jer im je u današnjem svetu poremećenih vrednosti neophodno da nahrane dušu i nauče svoje naslednike da je to nasušnja potreba, jedini pravi put u saznanje pravog poretka vrlina duhovnih vrednosti.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime