,,NEKA ŽIVI SA TUMOROM, AL SAMO NEKA ŽIVI,,

0

Andrijana Petrović napuniće 13 godina u novembru. Ona ima rak na moždanom stablu i nikada nije išla u školu, nema drugove i drugarice i nikada nije imala učiteljicu. Njena majka kaže da njenoj bolesti nema leka ali možda bi ipak gama nož uspeo da odstrani tumor koji se nalazi na moždanom stablu. Njen tumor trenutno ne raste

3

Andrijana je devojčica iz sela Plana kod Paraćina koja se od druge godine života bori sa rakom mozga. Sve je počelo od hidrocefalusa, a dve cevčice koje se nalaze u glavi, postavljene su joj sa nepune tri godine. Danas je jedna od njih srasla sa organima i ne može da se izvadi. Ona ne zna da piše, čita, čak ni da boji.

,,Ona je imala seriju zračenja, ali se tumor vratio. On ne može da se operiše. Možda bi mogao da se odstrani gama nožem koji sada Srbija ima. Ja sam samohrana majka, sudim se sa Andrijaninim ocem koji ne daje novac za nju. Uopšte. Ona njega ne poznaje, godinama ga ne viđa, priča majka Ivana Đokić (32).

Andrijana je rasla u bolnici i ona nije svesna, kako Ivana kaže koliko je bolesna. Za nju je, ma kako to zastrašujuće zvučalo, bolnica druga kuća.

,,Ne smem da razmišljam o budućnosti, sve je u Božjim rukama. Nema nikakve šanse da budem odsutna, da nađem posao jer me dete traži. Teško mi je kad vidim decu koja trče, voze rolere, bicikle…često pitate zašto baš ja, zašto se meni ovo desilo. Volela bih da češće možemo da izađemo jer smo vezane za kuću u selu gde živimo, kaže Ivana.

4

Da se mediji nisu zauzeli za ovaj slučaj početkom godine, Andrijanina porodica koja već teško živi bila bi u goroj situaciji. Naime, odlukom jednog od lekara komisije Republičkog PIO fonda, Andrijana je proglašena za dete sa delimičnim oštećenjem pa shodno tome pomoć koja joj je dodeljena bila je jedva 8.000 dinara. Međutim, uz pomoć medija danas je ta pomoć više od 24.000.

,,Kada je u novinama izašo da PIO neće da mi prizna telesno oštećenje za dete u potpunosti i kada je javnost osudila lekara koji je to uradio, došli su iz Fonda da se izvine. Tada su me zamolii da više ništa ne dajem u novine, kaže Ivana.

Andrijana je ušla u rani pubertet. Njena majka kaže da nikada nije razmišljala o drugoj porodici jer je u prvom braku, kako kaže doživela katastrofu. I kaže, ništa im ne treba…

,,Sve što mi treba ja ne mogu da imam. Ono što može da se kupi, meni ne treba. Roditelji koji imaju zdravu decu, ne znaju koliko je veliko njihovo bogatstvo, kaže Ivana.

Andrijanin tumor kako je pokazala kontrola, miruje, ne menja se i ne raste. Porodica se nada da će ona živeti sa njim…da će živeti.

VOLI TELETABISE

Andrijana najviše voli crtani film Teletabisi, ima i svoj omiljeni lik. Ona sa njima priča i voli igračke sa ovim likovima.

MITAR MIRIĆ DA JOJ PEVA ,,CIGANČE..

Ova skromna porodica utehu nalazi u muzici pevača Mitra Mirića pa tako i Andrijana kojoj je omiljena pesma ,,Ciganče,,. Kako kaže majka Ivana, posle četvrte operacije deda joj je pričao preko telefona da je ona ,,dedino Ciganče,, pa je zavolela Mirićevu pesmu. To mi je želja, da joj Mitar peva Ciganče.

Prethodni tekstZA NESTALIMA SE MORA TRAGATI ODMAH!
Sledeći tekstPROTIV BORČE SA REZERVISTIMA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime