NA POLA PUKLO GUMASTO „UROKLJIVO“ DRVO

0

Rekovac –Gumasto „urokljivo“ drvo koje niko ne sme decenijama da ukloni ili dira, puklo je danas na pola, prenele su Levačke novine! Rekovačni su uplašeni i kažu „Neće da bude dobro“.

S desne strane puta Belušić-Oparić u rekovačkoj opštini nalazi veoma neobično drvo, koje Levčani zovu gumasto ili zloćudno drvo. Ono prosto upada u oči svakog prolaznika jer je patuljasto, a grane su mu neobično guste i izgledaju kao da su „začešljane“.

– Radi se o vrsti patuljaste divlje jabuke, koja je verovatno preneta sa Kavkaza i koja se smatra svetim drvetom. Ona povremeno daje rod sličan jabuci, žute boje, ali je njegova kora, za razliku od prave jabuke, veoma hrapava. Zanimljivo je da je lišće ovog drveta zeleno čitave godine, iako nije reč o četinaru. Ovo drvo ima veću količinu alkohola, šećera i masti, pa zbog toga ne dolazi do izmrzavanja njegovih listova, onjasnio je agronom Mladen Matić iz Kalenićkog Prnjavora.

Jedna od legendi koja još živi među žiteljima Oparića i drugih sela rekovačkog kraja kazuju da je i hajduk ovdašnji Stevan Jakovljević iz Belušića osetio moć gumastog drveta, kada je jednom prilikom pod njega legao da se odmori. Kada se probudio, navodno, jedva je podigao očne kapke, ali je – ostao razrok. U predanja vezana za zloćudno drvo upleten je i knez Miloš Obrenović, koji se „drznuo” da se odmori u hladu njegove krošnje. Istina, knjazu se nije ništa dogodilo, ali se njegov konj odmah po nastavku puta sapleo (na „potpuno ravnom drumu”, kako preciziraju pronosioci legende) i polomio prednju desnu nogu.

– Pričalo se da je neki seljak posle oranja blato s traktorskih točkova skinuo kraj drveta. Čim je pošao kući, traktor se prevrnuo, a on je poginuo – kaže Lazić. Levčani pričaju da ko god pomisli nešto loše drvetu ili hoće da mu naudi, može da se spase jedino ako se prekrsti pred njim, poljubi njegovo stablo i zamoli ga za oprost.

Radnici kragujevačke firme koja je asfaltirala ovaj put nisu smeli da ga sklone kako bi ispravili „lakat krivinu“ iako je projektom to bilo predviđeno.

Prethodni tekstSUTRA IZBORNA SKUPŠTINA „ZAJEDNO ZA SRBIJU“ – JAGODINA 12 DELEGATA
Sledeći tekstVRŠAC – JAGODINA 97:73

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime