Na današnji dan pre 11 godina Kraljevo pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena

0

Okolinu Kragujevca sinoć je pogodio zemljotres jačine 3,9 jedinica Rihterove skale, a osetio se i širom Srbije. Na današni dan pre 11 godina dogodio se zemljotres u Kraljevu jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

U noći između 2. i 3. novembra okolinu Kraljeva je pogodio zemljotres jačine 5,4 jedinice Rihterove skale u kojem su stradale dve osobe, a oko 200 ljudi je zadobilo lakše telesne povrede.

Epicentar zemotresa bio je deset kilometara severno od Kraljeva, u selima Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo–Kragujevac. Potres koji je trajao nekoliko sekundi osetio se i u svim većim gradovima Srbije.

Živote je u zemljotresu izgubio bračni par, Natalija i Siniša Stašić, koji su stradali kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica.

Zemljotresom je najteže bilo pogođeno Kraljevo, gde je veliki broj kuća pretrpeo oštećenja – popucali su zidovi, a u stanovima su padali delovi nameštaja. Najveća oštećenja bila su u naselju Jarčujak. 

Materijalna šteta procenjena je na dve i po milijarde dinara i to samo na individualnim stambenim objektima. Teže ili lakše je oštećeno oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice zemljotresa osetilo je oko 80.000 Kraljevčana.

U periodu od godinu dana posle zemljotresa, uz pomoć Vlade Srbije, koja je obezbedila 2,3 milijarde dinara za sanaciju posledica zemljotresa, sagrađene su 462 montažne kuće, obnovljeno oko 13.000 domaćinstava, kao i 8.500 stanova.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime