NA BIRAČKIM MESTIMA ZABRANJENO KORIŠĆENJE MOBILNIH TELEFONA, KAMERA I FOTO APARATA

0
Na dan glasanja birački odbor je dužan da obezbedi tajnost glasanja. Birački odbor je dužan da organizuje glasanje tako da niko ne može videti kako birač popunjava glasačke listiće. Tajnost se prevashodno obezbeđuje paravanima za glasanje. Takođe, prilikom dolazka na biračko mesto i pristupanja glasanju član biračkog odbora će upozoriti birača da je glasanje tajno i da se obavlja iza paravana za glasanje. 
 
Prema članu 23 Pravila o radu biračkog odbora u prostoriji u kojoj se glasa može biti prisutno samo onoliko birača koliko ima mesta na kojima je obezbeđena tajnost glasanja. Prema članu 29, zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora. 
 
Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera. Ukoliko dođe do povrede ovih načela lica koja izvrše ovu radnju smatraće da su narušili red na biračkom mestu.
 
Takođe, i u članu 55. Zakona o izboru narodnih poslanika ponovljena je ova zabrana: Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.
 
Tajnost glasanja je predviđena i kao krivično delo i to članom 160. Krivičnog zakonika.  Ko na izborima ili referendumu povredi tajnost glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci. Ako krivično delo učini član biračkog odbora ili drugo lice u vršenju dužnosti u vezi sa glasanjem, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
 
 
istinomer.rs
Prethodni tekstDAČIĆ : POLITIČKA STABILNOST KOJU SMO STVORILI U PRETHODNIH 8 GODINA PREDUSLOV JE DA SRBIJA MOŽE DA REŠAVA NAJVAŽNIJA DRŽAVNA I NACIONALNA PITANJA
Sledeći tekstPREDSTAVLJANJE NOVOG KURSA GORSKE SLUŽBE SPASAVANJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime